Верховній Раді пропонують спростити процедуру усиновлення

19:25, 16 марта 2020
Авторами є група народних депутатів із різних фракцій.
Верховній Раді пропонують спростити процедуру усиновлення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради України з’явився текст законопроекту № 3206 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури розгляду судових справ, пов'язаних із захистом прав дітей». Авторами є група народних депутатів із різних фракцій. Автори сподіваються, що законопроект спростить процедури розгляду судових справ про усиновлення дитини, що сприятиме розвитку та підтримки сімейних форм виховання дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Причини внесення

Відповідно до чинного законодавства, усиновлення відбувається виключно за рішенням суду. Зверненню до суду передує певний процес, який передбачає збір документів, подання заяв та отримання висновків і це не беручи до уваги процес встановлення контакту й налагодження відносин з дитиною. Отже з часу прийняття рішення про усиновлення дитини до моменту набрання рішенням суду законної сили проходить багато часу. При цьому значну частину цього часу становить сам судовий процес розгляду справи – який передбачений тривалістю до трьох місяців і, додатково, тридцяти днів, наданих для апеляційного оскарження. 

Автори зазначають, що такий стан речей викликає невдоволення з боку родин, які мають намір усиновити дитину, має негативний вплив на дітей, які підлягають усиновленню, породжує виникнення корупційних ризиків.

Про необхідність скорочення процесуальних строків судового розгляду справ зазначено в Указі Президента України «Про деякі питання забезпечення прав та законних інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, розвитку та підтримки сімейних форм виховання» від 30 вересня 2019 року № 721/2019.

Що пропонують депутати

Депутати пропонують внести зміни до Сімейного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України такого характеру:

  • під час скасування усиновлення за рішенням суду в зв’язку з тим, що таке усиновлення суперечить інтересам дитини, суд одночасно вирішує питання про позбавлення усиновлювача батьківських прав стосовно цієї дитини;
  • судова справа про усиновлення може вирішуватися у складі одного судді без залучення присяжних;
  • під час підготовки справи про усиновлення дитини до розгляду суд може вирішити питання про участь у ній як заінтересованих осіб особу, в сім'ї якої виховується дитина (прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники, законні представники);
  • підготовка судової справи про усиновлення до розгляду повинна бути проведена не пізніше п’яти днів з дня відкриття провадження у справі;
  • справи про усиновлення дитини розглядаються судом не більше тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі;
  • за результатами розгляду заяви про усиновлення, суд ухвалює рішення протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі;
  • апеляційна скарга на рішення суду про усиновлення дитини подається протягом десяти днів з дня його проголошення.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної ради два законопроекти, якими пропонується змінити два кодекси у зв'язку з новою редакцією закону «Про Службу безпеки України». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду