Кардинального зменшення державного замовлення на навчання юристів не буде – нардеп

17:50, 20 марта 2020
Нардеп переконана, що тези у суспільстві про надмірну кількість студентів-юристів, які навчаються на бюджеті, не відповідають дійсності.
Кардинального зменшення державного замовлення на навчання юристів не буде – нардеп
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кардинального зменшення державного замовлення на юристів при впровадженні нової концепції юридичної освіти не буде. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначила депутат від «Голосу», член комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради, екс-заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун.

«Кардинальним чином зменшення державного замовлення на юристів, думаю, не буде. У нас 80% таких студентів навчаються на контрактній основі. Кількість місць державного замовлення не є великою» сказала народна обраниця.

За її словами, тези у суспільстві про надмірну кількість студентів-юристів, які навчаються на бюджеті, перебільшені.

«Коли ми чуємо постійні скарги, що у нас багато студентів-юристів, на яких нераціонально використовувати кошти, варто зрозуміти, що йдеться про невеликі суми. Нам не треба зменшувати кількість місць бюджетників. Потрібно думати про умови вступу на контракт, коли університети просто заробляють гроші на студентах, не надаючи відповідного рівня знань», — зауважила вона.

Нагадаємо, на сайті Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій оприлюднили проект концепції «Розвитку юридичної освіти». У проекті вказується, що її метою є формування знань і навичок, необхідних для розуміння природи і функцій права, принципів і основних юридичних інститутів, застосування права, а також меж юридичного регулювання суспільних відносин.

У Концепції, серед усього іншого, передбачено:

  • здобуття вищої юридичної освіти можливо буде за єдиною спеціальністю – 081 «Право»;
  • ступінь магістра за спеціальністю 081 «Право» здобувається на основі повної загальної середньої освіти, ступені «молодшого бакалавра» та «бакалавра» не передбачені;
  • запровадження тесту загальної навчальної компетентності із використанням організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) при вступі як альтернативи ЗНО з математики;
  • створення та функціонування центрів забезпечення якості юридичної освіти при юридичних кафедрах;
  • підготовка здобувачів вищої освіти за спеціальністю 081 «Право» здійснюється виключно за денною формою здобуття освіти.
  • державне фінансування наукових досліджень з права передбачається проводити переважно за грантовим принципом, із врахуванням цілей державної політики, інституційної спроможності правничої школи та її рівня академічної доброчесності.
  • приділення уваги поглибленому вивченню іноземних мов, зокрема англійської та інших офіційних мов Європейського Союзу.

Автори даної концепції сподіваються, що зміни допоможуть зменшити кількість правничих кафедр і факультетів при університетах, які вони бачать причиною низької якості правової освіти тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» проаналізувала основні особливості концепції розвитку юридичної освіти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва