Милованов щодо закону про ринок землі: власники землі не отримають справедливу ціну і будуть знов обмануті

14:25, 31 марта 2020
Люди, які звикли до сірих схем і мають вільну готівку, зможуть скористатись новим ринком землі для накопичення великих обсягів землі, — Тимофій Милованов.
Милованов щодо закону про ринок землі: власники землі не отримають справедливу ціну і будуть знов обмануті
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Екс-міністр економічного розвитку Тимофій Милованов, який раніше активно виступав за відкриття ринку землі, розкритикував ухвалений 30 березня Верховною Радою закон. 

«Прийнятий закон про землю повторить ваучерну приватизацію. Але тепер із землею.

Ті, хто намагаються захистити людей і не допустити розпродажу землі через обмеження на продаж землі юридичним особам, досягнуть протилежного: великі компанії та олігархи скуплять землю через підставних осіб. Це несправедливо й економічно неефективно.

Що потрібно зробити, щоб не допустити цього? Дозволити купівлю землі фірмам і компаніям з самого початку ринку, з 2021, а не з 2024 року.

Тепер детальніше.

Вчора, точніше сьогодні вночі, 31 березня 2019 року, був прийнятий закон 2178-10 про обіг землі. Політично і концептуально — це історична подія і велика перемога прогресивних сил в Україні. До вчорашнього дня Україна входила до 6 країн, в яких немає легального ринку землі. Нелегальний, звичайно, є. Мораторій на ринок землі був введений в 2001 році. Майже 20 років українці намагались запустити ринок землі. Всі президенти пробували, всі прем`єр-міністри пробували, навіть Юлія Володимирівна. І ось нарешті вийшло!

В той же час обмеження, які залишаються на ринку землі, роблять його обрізаним і неефективним. Перші три роки юридичні особи — компанії — не зможуть купувати землю. Але економіка побудована на компаніях. Компанії більш ефективні. Найбільша інновація в економіці за історію людства, після винаходу торгівлі і грошей, це компанії. Компанії дозволяють людям об’єднувати фінансові, інтелектуальні та технологічні ресурси, і разом створювати більше доданої вартості. Виключення компаній з ринку землі — це удар по розвитку галузі.

В той же час люди, які звикли до сірих схем і мають вільну готівку, зможуть скористатись новим ринком землі для накопичення великих обсягів землі. Так само, як в 1990-му певні групи людей захопили підприємства через ваучери, скупаючи їх за безцінь та використовуючи підставних осіб. Цього разу землю можуть скупити через десятки чи сотні підставних осіб, кожна з яких придбає по 100 га. Ці схеми продовжать процес концентрації контролю над землею в Україні. А тому що такі схеми не будуть використовуватись чесним бізнесом, на ринку буде обмежена конкуренція. Значить, сьогоднішні власники землі не отримають справедливу ціну і будуть знов обмануті. А громади отримають менше податків. Це несправедливо.

Програють всі, крім тих, хто скупить землю через підставних осіб.

Що робити? Надати можливість юридичним особам приймати участь в ринку землі з самого початку», — зазначив він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області