Чи треба платити орендну плату під час карантину

13:20, 4 апреля 2020
Експерти радять шукати компроміс із власниками.
Чи треба платити орендну плату під час карантину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада на позачерговому засіданні схвалила законопроект №3275 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)». До прикінцевих положень Цивільного кодексу внесли пункт 14, який змінює порядок виплат орендної плати на період карантину.

Зокрема змінах вказано, що з моменту установлення карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11 березня 2020 року №211 (з наступними змінами і доповненнями) і до його завершення в установленому законом порядку наймач звільняється від плати за користування майном відповідно.

При цьому не зрозуміло, хто відшкодовуватиме орендодавцю простій майна, чи, наприклад, якщо наймач винаймає житло, платитиме за комунальні послуги. Так само не зрозуміло що з орендою квартири, якщо орендарем квартири був іноземець, який не зміг приїхати в Україну через заборону та, відповідно, чи зможе він користуватися цією квартирою.

На думку адвоката Ростислава Кравця орендарям в разі, якщо вони не мають змоги сплатити кошти за оренду, варто знайти компроміс із власником. Також варто звертатися в Торгово-промислову палату, яка підтвердить настання форс-мажорних обставин і неможливості використання даної нерухомості. Однак на думку адвоката людині буде вкрай важко довести такий факт. Проте у випадку судових позовів власників, наймачу можна буде апелювати до суду саме нормами цього закону, а також зверненням до Торгово-промислової палати.

Тобто у разі виникнення фінансових труднощів краще знайти компроміс із власником нерухомості.

«Судово- юридична газета» також розповідала про зміни, що вносяться цим законом до всіх процесуальних кодексів, які діють в України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки