Особливий режим в’їзду і виїзду на території карантину уточнять законодавчо

11:34, 10 апреля 2020
Особи, які виявили бажання залишити територію карантину до його відміни, повинні отримати довідку про можливість виїзду із зони карантину протягом інкубаційного періоду хвороби.
Особливий режим в’їзду і виїзду на території карантину уточнять законодавчо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10 квітня в парламенті зареєстрували новий «антикоронавірусний» законопроект №3320.

Авторами виступають нардепи від різних політичних фракцій, серед яких і голова профільного комітету Михайло Радуцький.

Зокрема, пропонується уточнити норми чинного закону, що на територіях, де встановлено карантин, місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування надається право:

установлювати особливий режим в'їзду, виїзду на території карантину та окремих адміністративно-територіальних одиниць громадян і транспортних засобів, а у разі необхідності  проводити санітарний огляд речей, багажу, транспортних засобів та вантажів;

створювати на в'їздах, виїздах на території карантину та на окремих адміністративно-територіальних одиниць, що знаходяться на територій карантину, контрольно-пропускні пункти, залучати в установленому порядку для роботи в цих пунктах військовослужбовців, працівників, матеріально-технічні та транспортні засоби підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, частин та підрозділів центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах оборони і військового будівництва, охорони громадського порядку.

Також визначено, що обсервації та самоізоляції підлягають особи, які підпадають під критерії, визначені в рішенні про встановлення карантину.

Особи, які виявили бажання залишити територію карантину до його відміни, повинні отримати довідку про можливість виїзду із зони карантину протягом інкубаційного періоду хвороби, яка видається за результатами медичного обстеження в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Не менш цікавими є перехідні положення законопроекту, за якими:

  1. Установити, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та протягом 30 днів з дня його відміни:

1) дозволяється обробка персональних даних без згоди особи, зокрема даних, що стосуються стану здоров’я, місця госпіталізації або самоізоляції, прізвища, ім’я, по батькові, дати народження, місця проживання, роботи (навчання), з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), в порядку, визначеному в рішенні про встановлення карантину, за умови використання таких даних виключно з метою здійснення протиепідемічних заходів.

Протягом 30 днів після закінчення періоду встановлення карантину такі дані підлягають знеособленню, а у разі неможливості  знищенню;

2) дозволяється утворення органами державної влади, органами місцевого самоврядування тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів) для здійснення заходів з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) без необхідності виконання відповідними закладами охорони здоров’я додаткових вимог, пов’язаних із ліцензійними умовами діяльності, та з можливістю використання приміщень і майна інших закладів і установ для розгортання таких шпиталів.

Вимоги до тимчасових закладів охорони здоров’я та порядок їх створення визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

3) з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID19) заклади охорони здоров’я можуть залучати додатково, на умовах контракту медичних працівників, які мають відповідну спеціальну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам. У разі наявності у медичного працівника на момент укладення контракту основного місця роботи, незалежно від підпорядкування та форми власності роботодавця, за таким медичним працівником на строк дії контракту зберігаються його основне місце роботи і посада, а оплата праці за основним місцем роботи здійснюється за фактично виконану роботу. Порядок укладення контракту, його типова форма та розмір оплати праці за контрактом, визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

«Станом на 02 квітня 2020 року у світі зареєстровано більше мільйона випадків захворювання COVID-19, з них більше 58 тисяч закінчились смертю. ВООЗ проголосило Європу епіцентром пандемії COVID-19, де фіксується найбільша кількість зареєстрованих випадків цього інфекційного захворювання.

Станом на 09 квітня 2020 року в Україні зареєстровано 1892 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, 27 з яких закінчилися летально.

З метою гармонізації законодавства з сучасними тактиками протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), покращення якості та доступності медичної допомоги підготовлено проекту закону України «Про внесення змін до Закону України про захист населення від інфекційних ховроб» щодо запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», який передбачає законодавчі підстави для застосування адекватних протиепідемічних заходів», — зазначають автори.

Проектом закону актуалізовано застосовувані в світі поняття самоізоляція, обсервація, спеціалізовані лікарні. Встановлюються правові підстави для застосування сучасних тактик протидії поширенню інфекційних хвороб.

Передбачаються тимчасові заходи щодо оперативного створення тимчасових спеціалізованих лікарень та залучення медичних працівників до надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Пропонується надати можливість керівникам закладів охорони здоров’я залучати до надання медичної допомоги такі категорії осіб як науково-педагогічні працівники закладів вищої (післядипломної) освіти, які здійснюють підготовку кадрів у сфері охорони здоров’я, інших осіб, які мають сертифікат лікаря-спеціаліста та відповідну лікарську категорію.

Тимчасово впроваджується норма, необхідна для обробки персональних даних громадян, з метою запровадження сучасних протиепідемічних заходів.  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.   

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду