Верховний Суд виніс рішення у справі штрафу підприємця за недотримання трудового законодавства

14:34, 28 апреля 2020
Справа стосувалася визнання протиправними та скасування наказу та постанови.
Верховний Суд виніс рішення у справі штрафу підприємця за недотримання трудового законодавства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув  касаційну скаргу за позовом Головного управління Держпраці у Запорізькій області  до фізичної особи-підприємця зі справи № 280/5473/18 про визнання протиправними та скасування наказу та постанови.

Обаставини справи

У грудні 2018 року фізична особа-підприємець звернувся до суду з позовом до Головного управління Держпраці у Запорізькій області, в якому з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог просив: визнати протиправною та скасувати постанову про накладення штрафу в розмірі 335 070  грн; визнати протиправним та скасувати наказ заступника начальника управління Держпраці у Запорізькій області Ганенко О.А. № 1775 від 25.10.2018 «Про проведення інспекційного відвідування».

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду залишеним без змін постановою Третього апеляційного адміністративного суду, позов задоволено частково: визнано протиправною та скасовано постанову Головного управління Держпраці у Запорізькій області про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами; в іншій частині позовних вимог відмовлено; стягнуто на користь фізичної особи-підприємця судовий збір в розмірі 3350,70 грн за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Держпраці у Запорізькій області.

07.10.2019 до Верховного Суду від відповідача надійшла касаційна скарга на рішення Запорізького окружного адміністративного суду та постанову Третього апеляційного адміністративного суду, в якій просить такі скасувати і ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити повністю.

Деталі

Як встановлено судами попередніх інстанцій, підприємець є платником єдиного податку, має право на здійснення наступних видів діяльності: неспеціалізована оптова торгівля; роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами; роздрібна торгівля уживаними товарами в магазинах.

На підставі повідомлення правоохоронних органів про порушення законодавства про працю наказом ГУ Держпраці наказано організувати здійснення інспекційного відвідування, зокрема, фізичної особи-підприємця у м. Мелітополь з питань додержання законодавства про працю.      

На підставі цього наказу головним державним інспекторам відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів видано направлення б/н на проведення інспекційного відвідування фізичної особи-підприємця з питань оформлення трудових відносин, укладення трудових договорів; дотримання законодавства про працю в частині нарахування та виплати заробітної плати на рівні не нижчому від розміру мінімальної заробітної плати; праці неповнолітніх; додержання законодавства про призначення та здійснення страхових виплат; строків виплати заробітної плати на період з 26.10.2018 по 08.11.2018.

У період з 26.10.2018 по 29.10.2018 службовими особами ГУ Держпраці у Запорізькій області проведено інспекційне відвідування фізичної особи-підприємця, за результатами якого складено акт інспекційного відвідування від 29.10.2018 № ЗП2121/580/АВ та встановлено порушення КЗпП в частині допуску до роботи без укладання трудового договору в письмовій формі.

20.11.2018 ГУ Держпраці винесено постанову про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами №ЗП2121/580/АВ/П/ТД-ФС, якою на позивача накладено штраф у розмірі 335 070  грн.

Рішення Верховного Суду

Верховний Суд касаційну скаргу Головного управління Держпраці у Запорізькій області задовольнив частково.

Рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 25.04.2019 та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 19.08.2019 в частині, в якій позов задоволено, а саме: визнано протиправною та скасовано постанову Головного управління Держпраці у Запорізькій області, а справу в цій частині направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

Рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 25.04.2019 та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 19.08.2019 в іншій частині, в якій у задоволенні позовних вимог про визнання протиправним та скасування наказу заступника начальника управління Держпраці України у Запорізькій області Ганенко О.А. №1775 від 25.10.2018 «Про проведення інспекційного відвідування» відмовлено, — залишити без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як ККС ВС застосовує доктрину ЄСПЛ «плід отруйного дерева».

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва