ЄС обговорює запровадження «COVID-паспортів»

12:50, 5 мая 2020
Вадим Пристайко запевняє, що запровадження паспортів здоров’я в ЄС не ускладнить безвіз з Україною.
ЄС обговорює запровадження «COVID-паспортів»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В країнах ЄС розглядають можливість запровадження єдиного документу з умовною назвою «COVID-паспорт», який у всіх країнах ЄС відіграватиме роль сертифіката безпеки в галузі туризму.

Міністр туризму головуючої в ЄС Хорватії Гарі Капеллі, за підсумками віртуальної конференції голів туристичних відомств країн Євросоюзу, заявив:

«Ми дійшли кількох висновків, зокрема щодо організації спільного європейського підходу для виходу з кризи. Це включатиме створення спільних протоколів і заходів в області здоров'я і безпеки. Міністри погодилися, що повинен бути створений загальний документ з умовною назвою «COVID-паспорт», що буде дійсний у всьому Євросоюзі».

Про запровадження особливих біологічних посвідчень особи – «імунних паспортів» для запобігання поширенню коронавірусу чутки ходили і раніше. Цей документ має підтверджувати, що мандрівник не є носієм вірусу або в його крові вже є антитіла, а також бути визнаний усіма державами. Проте це може зайняти кілька років, адже поки невідомо, скільки часу тримається імунітет до коронавірусу і наскільки він стійкий до нових мутацій.

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко з цього приводу зазначив наступне:

«ЄС, дійсно, обговорює це питання, тому що один з членів ЄС його порушив. І навіть не один. Є рекомендація ВООЗ, яка не рекомендує вдаватися до таких дій (запровадження «COVID-паспорта»). На сьогодні уряд розділяє те, що рекомендує ВООЗ. Тому що можна отримати «паспорт», а завтра десь у тролейбусі по дорозі додому підхопити вірус. Більше того, ситуація ускладнюється тим, що фіксуються випадки повторного зараження коронавірусом, зокрема, в Китаї. Тому, наскільки такі заходи є ефективними – це важливе питання, на яке, я впевнений, ані в Греції, ані в ЄС нема відповіді».

Крім того, він додав, що, на його думку, це може бути щось на кшталт медичних страховок, наявність яких вимагається від кожного туриста, який прямує в європейську чи будь-яку іншу країну.

«Так само і з Україною, до речі. Чимало тропічних країн, наприклад, вимагають від виїжджаючих показати список щеплень. Думаю, щось близьке до цього в остаточному документі ЄС і буде. Але я точно не припускаю, що безвіз з Україною буде якимось чином ускладнено», — підбив підсумки Вадим Пристайко.

Раніше в Раді ініціювали питання про зобов’язання іноземців подавати декларації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва