Про скликання Пленуму Верховного Суду Валентина Данішевська оголосить 15 травня

20:03, 14 мая 2020
Готується Пленум ВС щодо звернення до КСУ: багато суддів виявляють бажання піти у відставку через обмеження розміру суддівської винагороди.
Про скликання Пленуму Верховного Суду Валентина Данішевська оголосить 15 травня
facebook/ Верховный Суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Посилення кадрового голоду, проблеми з фінансуванням та звернення до КСУ – підсумки наради керівництва Верховного Суду з головами апеляційних судів. Суди апеляційної інстанції може чекати кадровий колапс у зв’язку з тим, що багато суддів планують піти у відставку. Крім того, усі суди відчувають проблеми з фінансуванням: забезпечення поточними видатками є втричі меншим від потреби.

Про це йшлося 13 травня під час наради в режимі відеоконференції керівництва Верховного Суду з головами апеляційних судів за участю очільників Вищої ради правосуддя, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України, повідомляється на Facebook-сторінці Верховного Суду.

Голови судів апеляційних інстанцій звернули увагу на те, що в судах не вистачає коштів на придбання конвертів, марок, канцелярії тощо. Така ситуація порушує гарантії учасників судового процесу на належне повідомлення про судове засідання. Як зазначив Голова ДСАУ Зеновій Холоднюк, державним бюджетом на 2020 рік коштів на поточні видатки передбачено утричі менше від потреби і без внесення змін до державного бюджету ситуація не зміниться.

Крім того, керівники апеляційних судів занепокоєні тим, що нині кадрова ситуація в судах доволі складна, але незабаром вона може значно погіршитися через те, що багато суддів виявляють бажання піти у відставку. Це пов’язано, у тому числі, й з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (від 13 квітня 2020 року № 553-IX), яким обмежено розмір суддівської винагороди.

Голова ВРП Андрій Овсієнко підтвердив, що кількість заяв суддів про відставку, яка надходить до Ради, збільшилася.

Зважаючи на це, голови апеляційних судів підтримали пропозицію Голови Верховного Суду щодо відповідного звернення Пленуму ВС до Конституційного Суду України. Голова ВС Валентина Данішевська планує оголосити про скликання Пленуму ВС 15 травня 2020 року.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВП ВС відхилила апеляцію судді у відставці, який оскаржував відмову Пенсійного Фонду перерахувати розмір щомісячного грошового утримання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва