Цей закон про роль депутата в суспільному житті: Стефанчук про посилення штрафів за ненадання відповіді на депутатський запит

10:45, 19 мая 2020
Адміністративний штраф за несвоєчасну відповідь народному депутату підвищать у 20 разів: віце-спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук зазначив, що його законопроект про значення депутата в суспільному житті.
Цей закон про роль депутата в суспільному житті: Стефанчук про посилення штрафів за ненадання відповіді на депутатський запит
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, 13 травня Верховна Рада проголосувала за основу законопроект про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за невиконання законних вимог та перешкоджання діяльності народного депутата України, Рахункової палати, депутата місцевої ради №3354 від 16.04.2020. Цим законом значно підвищується відповідальність осіб щодо надання відповіді на депутатські звернення та запити. Зокрема, вводиться відповідальність за ненадання відповіді та підвищуються штрафи, посилюється кримінальна відповідальність.

 «Це закон про філософський підхід і розуміння та значення ролі депутата в суспільному житті. Дуже багато з вас отримували відписки та неналежне реагування на запити з боку будь-яких органів. Тому є така ініціатива і прошу підтримати її в цілому. З тим, щоб до звернень народних депутатів як до представників народу України було належне і нормальне ставлення з боку будь-якого посадовця в цій державі.

Він стосується адміністративної відповідальності за ненадання відповіді народному депутату, неналежну відповідь, а також підвищення кримінальної відповідальності за перешкоджання народному депутату. Прошу підтримати і проголосувати», - додав Руслан Стефанчук.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський підтримав колегу, відмітивши, що зараз за несвоєчасну чи неповну відповідь народному депутату на звернення адміністративний штраф складає 170 грн:

«Треба збільшити цю суму у 20 разів і відповідно всі подальші статті щодо відповідальності треба посилити.

Відповідно збільшується і кримінальна відповідальність за статтею 351 КК».

Інші виступаючі підтримали цей законопроект, зазначивши, що керівники державних підприємств та урядовці часто ігнорують запити та не надають відповідь на їх запити і звернення.   

Зокрема, нардеп Олександр Качура згадав відповідь від керівника «Нафтогазу» про те, що заробітні плати членів наглядових рад – це інформація, що «містить інтимну складову», а керівник «Укроборонпрому» відповів йому, що той не з профільного комітету, тому дані про зарплати депутату не нададуть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя