Велика Палата передала для продовження розгляду справу про викуп приміщення школи

15:30, 19 мая 2020
Пред'явлення позову до особи, яка не є ФОП, не змінює правову природу юридичного спору: ВП ВС.
Велика Палата передала для продовження розгляду справу про викуп приміщення школи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Великою Палатою Верховного Суду 12.05.2020 по справі №  925/308/18 задоволено касаційну скаргу заступника прокурора Черкаської області за позовом про визнання недійсними результатів аукціону та договору купівлі-продажу і повернення приміщення навчального закладу площею 322,8 кв. м. в комунальну власність.

Спір у справі, що розглядається, виник у зв`язку з відчуженням комунального нерухомого майна з численними порушеннями процедури приватизації та за заниженою майже у 10 разів вартістю. Як вбачається із наявних у справі доказів приміщення після відчуження використовувалось як магазин з продажу товарів.

Справа розглядалася  в судах неодноразово. Нарешті, Постановою від 9 грудня 2019 року Північний апеляційний господарський суд скасував рішення Господарського суду Черкаської області від 16 жовтня 2019 року з огляду на порушення судом першої інстанції правил юрисдикції та закрив провадження у справі на підставі пункту першого частини першої статті 231 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), оскільки спір не підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Суд вважав, що на спірні правовідносини сторін не розповсюджуються норми матеріального права, якими унормовано приватизаційні процедури, а покупцем майна і відповідачем у справі є фізична особа.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалою від 5 лютого 2020 року передав справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду. Підставою для цього стало оскарження судових рішень з підстав порушення правил суб`єктної та предметної юрисдикції. Висновок Великої Палати Верховного Суду щодо питання предметної юрисдикції спору у подібних правовідносинах відсутній, тож колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для задоволення клопотання скаржника про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Велика Палата Верховного Суду погодилася з тим, що пред'явлення позову до фізичної особи, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, не змінює правову природу юридичного спору та в цьому випадку не є підставою для вирішення його в порядку цивільного судочинства.

Тому рішення Північного апеляційного господарського суду було скасовано, а справу відправили для продовження розгляду.

КАС прийняв рішення у справі про розголошення персональних даних керівником апарату суду

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду