Чи можуть скасувати послаблення карантину в Києві, та чи скрізь відкриються ресторани

22:57, 4 июня 2020
Ресторани в Києві можуть не відкритися 5 червня - це залежить від рішення місцевої комісії.
Чи можуть скасувати послаблення карантину в Києві, та чи скрізь відкриються ресторани
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Через погіршення ситуації з захворюваністю на коронавірусну хворобу COVID-19 у столиці 5 червня збирається комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яка може прийняти рішення не дозволити майбутні послаблення обмежувальних заходів у місті. Про це повідомив начальник ГУ Держпродспоживслужби в місті Києві Олег Рубан у коментарі УНН.

«Планується зібрання комісії (ТЕБ та НС - ред.) у п'ятницю, де буде прийнято рішення на підставі показників. Але судячи з епідситуації і прогнозу на найближчі 2-3 дні, покращання ситуації не буде спостерігатись... Якщо завтра будуть зафіксовані показники такі ж високі, як і сьогодні, з перевищенням (рівеня інцидентності - ред.) 12 осіб на 100 тис. населення, буде прийнято рішення - ніяких послаблень далі не пускати», - сказав Рубан.

Для того, щоб відкотити назад і вводити обмежувальні заходи, в місті Києві прийнятий показник 24 по епідзахворюваності, при якому дуже важко контролювати епідситуацію", - зазначив начальник ГУ Держпродспоживслужби.

Варто зауважити, що на сьогодні згідно з даними МОЗ на 4 червня показник інцидентності у Києві становить 14,05. У Київській області значно менше - 8,75.

Нагадаємо, відповідно до показників Міністерства охорони здоров'я, станом на 4 червня 2020 року, у регіонах до переходу до чергового етапу послаблення карантинних обмежень не готові 8 областей та Київ.

Крім того, глава МОЗ Максим Степанов цього тижня сказав, що у разі невідповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам для послаблення протиепідемічних заходів протягом 3 днів поспіль, регіональна комісія ТЕБ та НС збирається позачергово та приймає рішення про скасування послаблення деяких протиепідемічних заходів.

Чим регулюється

Як відомо, послаблення карантину в Україні наразі відбувається згідно з постановою Кабміну від 20 травня №392.

Як і в постанову №211, до неї постійно вносять зміни.

Послаблення протиепідемічних заходів здійснюється на території регіонів, які одночасно відповідають таким ознакам:

  • вищезгадана інцидентність (загальна кількість нових випадків COVID-19 за останні сім днів на 100 тис. населення) становить менше ніж 12 осіб на 100 тис. населення;
  • завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить менш як 50 відсотків;
  • середня кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та імуноферментного аналізу становить більше ніж 12 на 100 тис. населення протягом останніх семи днів.

Відповідні показники щодня МОЗ публікує на своєму сайті.

Навпроти Києва, як і раніше, стоїть позначка про неготовність до послаблень.

Втім, рішення про послаблення приймається місцевою владою.

Так, згідно з постановою, послаблення протиепідемічних заходів застосовується та припиняється на території регіону на підставі рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке приймається з урахуванням оцінки епідемічної ситуації та наявності у регіоні ознак для послаблення протиепідемічних заходів, визначених цією постановою. Рішення про послаблення протиепідемічних заходів переглядається не рідше одного разу на сім днів з урахуванням результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

Відповідно до змін до постанови №392, які були затверджені 3 червня, у разі невідповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам для послаблення протиепідемічних заходів протягом трьох днів поспіль регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій збирається позачергово та приймає рішення про скасування послаблення деяких протиепідемічних заходів, виходячи з результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

В тому ж пункті 4 постанови зазначено, що перевезення пасажирів, діяльність певних закладів, у тому числі відкриття ресторанів дозволяється у регіонах, в яких здійснюється послаблення протиепідемічних заходів. Тобто, регіональна комісія їх дозволила за вказаним вище порядком.

Таким чином, незважаючи на гучну заяву Дениса Шмигаля про можливість для ресторанів та кафе працювати з 5 червня не лише терасами та відкритими майданчиками, а повноцінно, остаточне рішення ухвалює регіональна комісія.

Отже, якщо на відповідному засіданні, про яке сказав Олег Рубан, 5 червня буде ухвалено рішення про неможливість подальших послаблень, ресторани в Києві не відкриються повноцінно, як це планувалося раніше.

Нагадаємо, що відповідно до постанови від 3 червня (та за умови відсутності заборон з боку місцевої влади) з 5 червня повноцінну роботу кафе і ресторанів в регіонах все одно дозволять лише за певних умов, а саме:

«дотримання відстані не менше ніж 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більше ніж чотирьох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років), за умови, що суб’єкт господарювання, який провадить таку діяльність, є оператором ринку харчових продуктів відповідно до Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” та за умови забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (зокрема захист обличчя, очей, рук) і використання відвідувачами, крім часу приймання їжі, респіраторів або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді