Фінансові потоки влада готова остаточно передати до бюджетів місцевого самоврядування

15:15, 12 июня 2020
На розгляді у Верховній Раді знаходяться зміни до Бюджетного кодексу України.
Фінансові потоки влада готова остаточно передати до бюджетів місцевого самоврядування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На розгляд Комітету Верховної Ради з питань бюджету групою депутатів поданий Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи (реєстр. № 3614). Після затвердження на сьогоднішньому, 12 червня, засіданні Кабінету Міністрів України плану створення районів в частині реформи адміністративно-територіального устрою України, а також остаточної кількості об’єднаних територіальних громад, ухвалення змін до Бюджетного кодексу наповнить бюджети нових органів місцевого самоврядування реальними фінансовими ресурсами.

Законопроект вводить чітке визначення, що таке бюджети місцевого самоврядування — це бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст (у тому числі районів у містах) та їх об'єднань.

Принциповий момент, який вноситься у нинішні міжбюджетні відносини, є те, що районний рівень втрачає свою вагу, а основні фінансові потоки переходять на рівень бюджетів місцевого самоврядування. Відповідно, вже на місцевому рівні будуть отримувати державні освітні, медичні та інвестиційні субвенції. П’ять відсотків коштів за користування надрами буде також направлятися до бюджету місцевого самоврядування. Сьогодні там залишається тільки півтора відсотки, а три з половиною надходять до районного бюджету.

Зменшення владних функцій на районному рівні призведе до того, що районні бюджети будуть наповнювати лише податки, збори та платежі від підприємств та фінансових установ комунальної власності, засновником яких є районні ради, а також плата за ліцензії на певні види господарської діяльності та сертифікати, що видаються районними державними адміністраціями. Проте різко зменшуються також види та розмір видатків з районного бюджету.

З району прибирають також функцію бюджетного контролю місцевих бюджетів. Цей контроль переноситься на обласний рівень.

Таким чином, до виборів в органи місцевого самоврядування, які заплановані на осінь нинішнього року, влада збирається підготувати організаційну та фінансову основу. В результаті втричі зменшиться кількість існуючих районів, утвориться 1470 нових територіальних громад, які стануть базою адміністративно-територіального устрою України. До речі, 500 територіальних громад будуть утворені вперше.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області