Депутати хочуть дозволити медичним освітянам лікувати пацієнтів у лікарнях

18:29, 19 июня 2020
На даний момент працівники ЗВО, які не уклали з конкретною лікарнею угоду і не працюють там в якості лікарів, не можуть надавати медичну допомогу пацієнтам.
Депутати хочуть дозволити медичним освітянам лікувати пацієнтів у лікарнях
Фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної Ради внесли проект закону № 3761 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу в сфері охорони здоров’я». Його авторами є депутати від фракцій «Голос», «Європейська солідарність», «Слуга народу». Законопроект спрямований, за задумом авторів, на покращання медичної освіти шляхом дозволу на надання медичної допомоги науково-педагогічними працівникам закладів вищої освіти (ЗВО).

Новації

На даний момент працівники ЗВО, які не уклали з конкретною лікарнею угоду і не працюють там в якості лікарів, не можуть надавати медичну допомогу пацієнтам. Від цього  є проблеми у інтернів та студентів медичних вишів, які не здатні вчитися на досвіді провідних лікарів.

Саме тому депутати пропонують змінити  «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та «Про вищу освіту». Відтак, прописавши, що:

У лікарняних закладах працівники медичних ЗВО, за умови, що вони мають сертифікат лікаря-спеціаліста та отримали погодження керівника закладу охорону здоров’я, можуть надавати медичну допомогу.  Вони можуть надавати вторинну спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу.

При цьому центральний орган затверджує положення,  за яким лікарі-інтерни мають право надавати медичну допомогу в закладі під керівництвом лікаря.

Крім того, законодавці пропонують унормувати діяльність інтернів-провізорів. «Лікар (провізор) – інтерн» - особа, яка має ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування, виконує програму підготовки в інтернатурі за відповідною спеціальністю під керівництвом лікаря (провізора) закладу охорони здоров'я та закріпленого за ним викладача кафедри ЗВО, що здійснює підготовку лікарів (провізорів) інтернів, та бере участь у наданні всіх видів медичної допомоги або фармацевтичної діяльності, передбачених вимогами освітньо-кваліфікаційної характеристики».

Раніше «Судово-юридична газета» проаналізувала розвиток вищої юридичної освіти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва