Навчання мовами національних меншин: що змінилося

19:50, 13 июля 2020
Зміни в законодавстві повинні відтермінувати впровадження навчання українською мовою для національних меншин.
Навчання мовами національних меншин: що змінилося
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді мають невдовзі розглянути законопроект «слуги народу» Максима Бужанського № 2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти». У пояснювальній записці відзначено, що законопроект розроблений з метою уникнення дискримінації по відношенню до громадян України, які не відносяться до однієї з національних меншин країн Європейського Союзу, в частині нерівноправного переходу на навчання державною мовою в заклад загальної освіти.

 Зміни у варіантах

Максим Бужанський вніс до Верховної Ради у жовтні минулого року законопроект, в якому пропонувалося внести зміни до «Перехідних положень» законів «Про забезпечення функціонування української мови», «Про освіту». Дозволивши особам, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини, до 1 вересня 2023 року навчатися рідною мовою.

Доопрацювавши законопроект, депутати вирішили, що згідно з ним учні, які не відносяться до однієї з національних меншин країн Європейського Союзу, будуть зобов’язані перейти на навчання суто українською мовою у 2020 році, в той час як учні, які відносяться до національних меншин країн Європейського Союзу, повинні виконати аналогічну норму аж у 2023 році. Відтак вирішили ці норми прибрати, дозволивши усім нацменшинам вчитися рідною мовою ще 5 років. Очевидно, що йдеться про російські, угорські, молдавські, румунські, болгарські, польські школи.

 Політична складова питання

Деякі експерти сходяться на думці, що активне підняття стосовно схвалення даного законопроекту, пов’язане із місцевими виборами, які мають відбутися восени цього року і де правляча партія «Слуга народу» хоче заручитися підтримкою виборців зі сходу.

 Раніше «Судово-юридична газета» писала, що НБУ виступив проти ідеї депутатів надати Укрпошті функції банку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України