Депутати планують заборонити нарахування неустойки за кредитами в іноземній валюті

15:20, 15 июля 2020
Споживачів хочуть звільнити від сплати неустойки за кредитами в іноземній валюті на період карантину.
Депутати планують заборонити нарахування неустойки за кредитами в іноземній валюті
dtkt.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада отримала законопроект № 3846 від 14.07.2020 «Про внесення доповнень до Закону України «Про споживче кредитування» (щодо заборони нарахування та стягнення неустойки за кредитами, наданими в іноземній валюті)».

За задумом нардепів, законопроект покликаний захистити позичальників (фізичних осіб), які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, від зловживань з боку кредитодавців.

Оскільки кредити в іноземній валюті часто надавались для цілей купівлі позичальником власного житла, то законопроект опосередковано пов’язаний із забезпеченням додаткових законодавчих гарантій захисту конституційного права кожної людини на житло.

Законопроектом передбачено внести доповнення до Закону України «Про споживче кредитування» та встановити заборону на нарахування, а також стягнення неустойки (штрафу, пені) за прострочення виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит банком або іншим кредитодавцем в іноземній валюті.

Також передбачається звільнити позичальників від обов’язків сплати нарахованої, але ще не сплаченої неустойки (штрафа, пені) за такими договорами.

Доповнення вносяться до пункту 6 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про споживче кредитування». Слід зазначити, що відповідно до пункту 2 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» чинної редакції дія цього Закону поширюється на договори про споживчий кредит, укладені після дня набрання чинності цим Законом, крім пункту 6 цього розділу, дія якого поширюється на всі договори про споживчий кредит. Тобто пункт 6 (до якого законопроектом пропонується внести доповнення) поширюється на всі договори про споживчий кредит.

Також депутати подали три законопроекти про суд присяжних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси