«Ніякого відключення не відбудеться»: як у ДСА лишили суди без інтернету

12:32, 22 июля 2020
В судах проблеми з інтернетом через борги ДСА перед Укртелекомом.
«Ніякого відключення не відбудеться»: як у ДСА лишили суди без інтернету
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», в судах почалися проблеми з інтернет-підключенням через борг Державної судової адміністрації перед «Укртелекомом». 

Відповідні проблеми почалися «не вчора», про них наше видання писало ще в травні 2019 року. 

Нагадаємо, що навесні 2020 року голова ДСА Зеновій Холоднюк презентував Вищій раді правосуддя свій досить оптимістичний звіт.

А на запитання члена ВРП Лариси Швецової стосовно заборгованості перед «Укртелекомом» в розмірі 14 млн. грн. та загрози відключення судів від інтернету через це, запевнив: «Ніякого відключення не відбудеться».

Також він додав, що «Укртелеком» підвів до приміщень усіх судів оптиковолоконні кабелі, а значить, якість електронного зв’язку має бути «значно краща».

Втім, він визнав, що є борг біля 8 млн. грн. «Ми розглядаємо це питання, воно нас тривожить. Тому після чергових змін до Державного бюджету ми цю функцію покладемо на судову адміністрацію, щоб ніхто не постраждав. Ніякого відключення не відбудеться», — зазначив Холоднюк.

Втім, як слідує з ухвали Господарського суду міста Києва від 23 червня 2020 року по справі №910/5948/20, наразі ситуація перейшла в площину судового спору.

Так, до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява публічного акціонерного товариства «Укртелеком» до Державного підприємства «Інформаційні судові системи» про стягнення 7 262 712,91 грн.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач в порушення норм чинного законодавства України та укладеного між сторонами договору про надання телекомунікаційних послуг № K.U.-8102 від 02.04.2018 належним чином не виконав взяті на себе зобов`язання по сплаті наданих послуг, у зв`язку з чим у останнього виникла заборгованість у заявленому розмірі.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 04.05.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

Також є ухвала цього ж суду від 6 липня 2020 року по справі № 910/5942/20, де «Укртелеком» вимагає стягнення 635 783, 81 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що Державним підприємством «Інформаційні судові системи» в порушення договірних зобов`язань не було здійснено оплати наданих Приватним акціонерним товариством «Укртелеком» послуг. Внаслідок  чого, в Державного підприємства "Інформаційні судові системи" утворилася заборгованість за надані послуги, що становить 570 900, 00 грн. Також позивачем на суму основного зобов`язання було здійснено нарахування інфляційних втрат — 3482,49 грн., пені — 55451,01 грн. та 3 % річних — 5950, 31 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.05.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, розгляд якої вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження.

Є й інші подібні справи, за якими «Укртелеком» намагається стягнути з підконтрольного ДСА підприємства кошти. Чи буде це наслідком тотальне припинення надання послуг з інтернет-підключення для судів, покаже час. Очевидно, це питання державної ваги, адже без зв’язку не буде працювати правосуддя — зокрема, це стосується направлення судових рішень до Єдиного реєстру тощо.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва