В Україні хочуть створити регулятор, який матиме монополію на видачу ліцензій та формування тарифів у сфері транспорту

19:00, 24 июля 2020
Проект розроблено з метою удосконалення законодавчого регулювання правових, економічних та організаційних засад  Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту, її завдання, функції, повноваження та порядок їх здійснення.
В Україні хочуть створити регулятор, який матиме монополію на видачу ліцензій та формування тарифів у сфері транспорту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради з’явився текст законопроекту № 3927 «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту». Авторами є представники фракцій «Слуга народу», «Батьківщина», групи «Довіра», серед яких: Сергій Гривко, Юрій Кісєль, Костянтин Бондарєв, Сергій Вельможний, Олександр Скічко та інші. Автори пишуть, що проект розроблено з метою удосконалення законодавчого регулювання правових, економічних та організаційних засад  Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту, її завдання, функції, повноваження та порядок їх здійснення.

Новації

Створюється Національна комісія (НК), що здійснює державне регулювання у сфері транспорту — постійно діючий  центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, метою діяльності якого є державне регулювання, моніторинг та контроль у сфері транспорту. Вона утворюється, реорганізується та ліквідується Кабінетом Міністрів України за поданням Прем’єр-міністра України.

НК має здійснювати державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів природніх монополій у сфері транспорту та суб’єктів господарювання, шляхом:

1) формування тарифів (зборів, плати) на послуги, що надаються суб’єктами природних монополій у сфері транспорту:

- користування залізничними коліями, диспетчерськими службами, вокзалами та іншими об’єктами інфраструктури, що забезпечують рух залізничного транспорту загального користування;

- управління повітряним рухом;

- спеціалізовані послуги у річкових, морських портах, морських рибних портах та аеропортах.

2) встановлення граничного рівня цін на послуги:

- надання послуг тягового залізничного рухомого складу для внутрішніх та міжнародних перевезень пасажирів та/або вантажів залізничним транспортом;

3) видачі ліцензій на право провадження видів діяльності у сфері залізничного, морського та повітряного транспорту та перевірки виконання ліцензійних умов тощо.

До складу НК входить шість членів, яких обирають у порядку конкурсу. Головою або членом НК може бути громадянин України, який має повну вищу освіту, як правило, технічну, юридичну або економічну, досвід роботи не менше п’яти років у сферах транспорту та/або суміжних із ним галузей економіки та/або галузей економіки, в яких здійснюють діяльність споживачі транспортних послуг, органах державної влади або місцевого самоврядування, навчальних закладах, володіє державною мовою, має освітній і професійний рівень, необхідні для виконання своїх посадових обов’язків. Не може бути призначена на посаду члена особа, яка: є членом політичної партії; є членом органів управління суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері транспорту та суб’єктів господарювання, що провадять діяльність на суміжних ринках; володіє прямо або опосередковано підприємствами або корпоративними правами будь-яких суб’єктів господарювання; визнана недієздатною або дієздатність якої обмежена; має судимість за вчинення злочину, не погашену або не зняту; притягалася до кримінальної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією, тощо.

Голова НК обирається членами комісії на 2 роки.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси