Штраф та позбавлення права керування автомобілем на один рік: постанова суду у справі про водіння у нетверезому вигляді

08:55, 29 июля 2020
На Донеччині чоловік з явними ознаками алкогольного сп`яніння кермував чужим автомобілем.
Штраф та позбавлення права керування автомобілем на один рік: постанова суду у справі про водіння у нетверезому вигляді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Артемівського міськрайонного суду Донецької області розглянув протокол про адміністративне правопорушення, що надійшов від начальника СРПП № 3 Бахмутського ВП ГУ НП в Донецькій області у відношенні громадянина України за ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення у справі №219/4784/20.

 Обставини справи

11 травня 2020 року о 00-25 годині на автодорозі Бахмут-Горлівка водій керував автомобілем ВАЗ 2101 з явними ознаками алкогольного сп`яніння - стійкий запах алкоголю з ротової порожнини, нестійка хода, порушення мови та від проходження, відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного сп`яніння з використанням спеціального технічного засобу газоаналізатору «Драгер-Алкотестер», на місці зупинки та від проходження медичного огляду в закладах охорони здоров`я ухилився шляхом відмови, чим порушив п. 2.5 Правил дорожнього руху України та скоїв адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП.

В судове засідання відповідач не з`явився, викликався до суду для розгляду справи на 11 червня 2020 року на 10-00 годину, про день та час був повідомлений належними чином.

З огляду на те, що особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, була обізнана про складання щодо неї протоколу про адміністративне правопорушення, не вживала заходів для явки до суду, не цікавилася розглядом справи, її поведінка свідчить про затягування розгляду справи з метою закінчення строку притягнення до адміністративної відповідальності, передбаченого статтею 38 КУпАП.

Відповідно до положень ст. 268 КУпАП визначено вичерпний перелік справ про адміністративні правопорушення, під час розгляду яких участь особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, є обов`язковою, а справа про притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст. 130 КУпАП до таких не відноситься.

Вина водія у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, підтверджується:

протоколом про адміністративне правопорушення серії ДПР18 № 450197 від 11 травня 2020 року, де викладені обставини скоєння адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП; письмовими поясненнями свідків про те, що в їх присутності водій відмовився пройти медичний огляд у медичному закладі на стан сп`яніння та від продуття алкотестером «Драгер».

Дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, враховуючи характер вчиненого правопорушення, те що частиною 1 статті 130 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність за відмову особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, суд вважає факт вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, доведеним.

Згідно з вимогами ст. 33 КУпАП при накладенні адміністративного стягнення враховується характер вчиненого правопорушення, особа правопорушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність.

Обставин, що пом`якшують та обтяжують відповідальність за вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, не встановлено.

Вирішуючи питання про вид і міру адміністративного стягнення щодо відповідача, суд враховує обставини справи, особу винного, характер вчиненого правопорушення і вважає, що слід застосувати стягнення у вигляді штрафу на користь держави в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.

Відповідно до статті 40-1 КупАП та ст. 4 ч. 2 ЗУ «Про судовий збір» ставка судового збору у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

Беручи до уваги наведене, керуючись ст. 3340-1, ч. 1 ст. 130, ст.ст. 251283284 КУпАП,

Суд постановив

Визнати відповідача винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначити йому стягнення у вигляді штрафу на користь державі в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 10 200 гривень, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.

Стягнути  судовий збір на користь держави у розмірі 420 гривень 40 копійок.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва