Суддя КСУ прокоментував наміри ліквідувати Конституційний Суд

16:33, 5 августа 2020
Суддя КСУ Віктор Городовенко нагадав, що в більшості європейських країн передбачений окремий орган конституційного контролю.
Суддя КСУ прокоментував наміри ліквідувати Конституційний Суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

5 серпня в столиці розпочав роботу дводенний Міжнародний судово-правовий форум. Під час нього суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко, відповідаючи на питання щодо намірів окремих представників влади ліквідувати КСУ, розповів, що протягом 1992-1995 року, ще до затвердження конституційного договору, обговорювалося питання, за якою системою в Україні буде здійснюватися конституційний контроль: за американською чи, все ж таки, необхідно будувати країну за європейською моделлю.

Врешті-решт визначили вектор руху України до європейського виміру, а в конституціях більшості країн, що є членами Ради Європи, закріплено, що конституційний контроль здійснює саме окремий орган – Конституційний Суд. Тобто європейська модель конституційного контролю передбачає наявність цього органу.

«Проте в Україні сувереном виступає народ, який створює всі державні органи. Тому відповідь буде дуже і дуже проста. Якщо цей орган працює на благо нашої країни, якщо він в даний непростий момент може дійсно виконувати роль арбітра поміж гілок влади і безпосередньо захищати конституційні права кожної людини, то він має право на існування», — наголосив Віктор Городовенко.

«Але не треба забувати, - додав він, - чому у нас велика проблема. Стабільність змін, їх передбачуваність у нас, на жаль, ще далека від ідеалу, і тому, якщо ми плануємо серйозні глобальні зміни, що будуть змінювати конституційний правопорядок, то вони повинні бути такими нагальними, такими необхідними і такими бажаними, щоб їх логіку зрозумів кожний громадянин в державі і всі, хто живе в нашій країні».

Раніше Галина Третьякова прокоментувала закон про реформу Конституційного Суду України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду