Депутатам пропонують обиратися в місцеві ради без довідки про судимість

15:20, 21 августа 2020
На думку нардепів, наявність довідки про судимість як умови реєстрації кандидатом на місцевих виборах не має логічного обґрунтування
Депутатам  пропонують обиратися в місцеві ради без довідки про судимість
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України 15 липня 2020 року ухвалила Постанову про призначення чергових місцевих виборів на  25 жовтня 2020 року.

Оскільки дата виборів наближається, депутати вносять законопроекти, які змінюють окремі положення Виборчого кодексу України.

Одним з таких є  законопроект № 3995 від 19.08.2020 «Про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо спрощення умов реєстрації кандидатів у депутати на місцевих виборах».

Йдеться про вимогу пункту 9 частини першої статті 222 Виборчого кодексу України про надання кандидатами у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 і більше тисяч) довідки про наявність чи відсутність судимості, виданої уповноваженим органом після початку виборчого процесу.

Пропонується вилучити норму Виборчого кодексу України, що вимагає надання довідки про наявність чи відсутність судимості для деяких кандидатів на місцевих виборах, встановивши для всіх кандидатів однакові умови щодо підтвердження несудимості шляхом зазначення про це відомостей у автобіографії.

На думку ініціаторів законопроекту, вищезазначене положення  ускладнює умови реєстрації кандидатів у депутати на місцевих виборах.

Вони посилаються на наказ Міністерства внутрішніх справ України № 1256 від 29.11.2016 про те що  надання такої довідки здійснюється протягом 30 календарних днів з дня надходження запиту.

Нібито зазначений строк може суттєво перешкодити кандидатам у депутати на місцевих виборах бути зареєстрованими для участі в місцевих виборах, що, у свою чергу, є обмеженням реалізації пасивного виборчого права.

Крім того, довідка про наявність чи відсутність судимості вимагається не від усіх кандидатів на місцевих виборах. Так, вказану довідку не потрібно надавати:

  • кандидатам у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч осіб) (стаття 223 Виборчого кодексу України);
  • кандидатам на посаду сільського, селищного, міського голови (стаття 224 Виборчого кодексу України).

Більше того, надання довідки про наявність чи відсутність судимості не є умовою реєстрації кандидатів у народні депутати України. Для перерахованих категорій осіб достатньо вказати відомості про наявність чи відсутність судимості в автобіографії.

На думку нардепів, вимога про надання довідки про наявність чи відсутність судимості кандидатами у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 і більше тисяч) не має під собою логічного обґрунтування та є несправедливою, зважаючи на те, що інші кандидати на місцевих виборах, а також кандидати у народні депутати України не зобов’язані її подавати.

 Раніше депутати зажадали  врегулювати порядок переходу суддів КСУ в Верховний Суд.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси