Мінсоцполітики змінило порядок отримання пакунку малюка: як отримати грошову компенсацію

17:27, 31 августа 2020
Міністерство хоче замість пакунку малюка надавати грошову компенсацію, а Рада планує ухвалити закон про його видачу в натуральній формі.
Мінсоцполітики  змінило порядок отримання пакунку малюка: як отримати грошову компенсацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мінсоцполітики повідомило, що з 01.09.2020 починає працювати новий механізм отримання грошової компенсації одноразової допомоги «пакунок малюка».

За повідомленням Міністерства відтепер у батьків є право обирати, що для їх малюка є необхідним: чи потрібен їм одяг, якщо в них вже є діти, особливо діти які мають маленьку різницю у віці, або якщо дитина має алергію і їй не підходять засоби, передбачені у натуральній формі пакунку.

Ті, хто в 2020 році не отримав «пакунок малюка», можуть звернутися за грошовою компенсацією протягом 12 місяців з дня народження дитини.

За логікою мінсоцполітики отримання грощової компенсації буде виглядати таким чином.

Для виплати компенсації буде відкриватися рахунок зі спеціальним режимом використання в АТ «Приватбанк».

Призначати компенсацію будуть органи соціального захисту населення. На прийняття рішення планується надавати до 5-6 днів. Потім отримувачів допомоги внесуть в реєстр (до 10 числа щомісячно) і протягом 7 днів з моменту формування реєстру казначейство перерахує кошти. І вже потім Приватбанк їх розподілить по рахунках отримувачів.

Придбати встановлені товари отримувачі зможуть в закладах торгівлі або інтернет-магазінах, які приєдналися до пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

 

Вирішили не відставати і депутати, які трохи по іншому бачать механізм видачі такої допомоги.

В Раді зареєстровано законопроект № 3006а від 25.08.2020 «Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка"». Головним комітетом для нього визначений Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Згідно з законопроектом «пакунок малюка» – державна одноразова натуральна допомога, що відноситься до державної допомоги при народжені дитини та надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину, за рахунок коштів Державного бюджету України.

У разі відсутності батьків така одноразова безповоротна адресна соціальна допомога сім'ям буде надаватися родичам, патронатним вихователям новонародженої дитини. «Пакунок малюка» надається на кожну живонароджену дитину.

Комплектування одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» здійснюється згідно з переліком дитячих товарів для комплектування одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», затвердженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту.

Сьогодні в законодавстві такого визначення ще немає.

Видача отримувачу одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» буде проводитися у закладі охорони здоров'я (пологовому будинку або пологовому відділенні, перинатальному центрі, неонатальному центрі тощо) незалежно від форми власності та підпорядкування, працівником закладу охорони здоров'я, уповноваженим на це адміністрацією відповідного закладу.

У разі відсутності у закладі охорони здоров'я (пологовому будинку або пологовому відділенні, перинатальному центрі, неонатальному центрі тощо) одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» її видача проводиться місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання або перебування отримувача одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» на підставі його особистої письмової заяви.

Документи, необхідні для надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», буде готувати адміністрація закладу охорони здоров'я відповідно до наявних потреб.

Одноразова натуральна допомога «пакунок малюка» за законопроектом буде надаватися у строк, що не перевищує 30 календарних днів з дня народження дитини.

Раніше Комітет Ради підтримав оголошення конкурсу на кращий ескіз Великого Державного Герба України. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва