За угон элитных авто — 12 лет тюрьмы: депутаты решили наказывать угонщиков реальными сроками

17:40, 3 сентября 2020
Верховная Рада приняла закон о жестком наказании для тех, кто «взял покататься» элитный автомобиль, исключив возможность вернуть авто и покаяться.
За угон элитных авто — 12 лет тюрьмы: депутаты решили наказывать угонщиков реальными сроками
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

3 сентября Верховная Рада приняла в целом как закон законопроект № 3301 «О внесении изменений в статью 289 Уголовного кодекса Украины относительно противодействия незаконному завладению транспортным средством».

Законопроект в изначальном виде по-другому назывался и предлагал усилить ответственность за подделку, замену или уничтожение номерных знаков. Но затем туда внесли правки.

Теперь его суть сводится к реальным срокам для тех, кто решил «взять покататься» автомобиль. Причем, независимо от того, был ли нанесен авто ущерб.

Так, по действующим нормам УК, а именно статье 289, серьезная ответственность предусмотрена не за непосредственно угон авто, а за нанесение значительного или большого материального ущерба. Значительным материальным ущербом считается причинение реального ущерба на сумму от 100 до 250 необлагаемых минимумов доходов граждан (1700–4250 грн), а большим – в случае причинения реального ущерба на сумму более 250 необлагаемых минимумов доходов граждан (более 4250 грн).

То есть, если правоохранители нашли похищенное авто, которому не был причинен ущерб на такую ​​сумму, то похитители фактически могут отделаться и штрафом. А угон назвать «взяли покататься».

Депутаты же предложили предусмотреть реальное наказание не за «нанесение значительного материального ущерба», а за непосредственно сам факт угона. Причем, если авто непростое, а дорогое, то срок лишения свободы составит от 8 до 12 лет – без варианта компенсировать ущерб и «помиловать» угонщика.  

Во время обсуждения на Комитете народный депутат Григорий Мамка пояснил, что «изменения означают: больше не будет так, что угнали Мерседес за миллион грн, потом вернули, оценили ущерб в 200 грн и вменяется часть 1 – переквалификация для правоохранительных органов. Редакция предусматривает, что лицо будет привлечено к ответственности за совершенное преступление, а не за причинение ущерба, и, по сути, будет поставлена точка и открыт путь для судей и приговоров. И больше лиц, которые незаконно завладели транспортным средством, будет в местах лишения свободы».

Как теперь будет выглядеть соответствующая статья?

Стаття 289. Незаконне заволодіння транспортним засобом

  1. Незаконне заволодіння транспортним засобом -

карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк

(было: «карається штрафом від однієї тисячі до однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк», то есть, возможность наказания в виде штрафа убрали вообще).

  1. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинені з проникненням у приміщення чи інше сховище, або з використанням електронних пристроїв для втручання в роботу технічних засобів охорони, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого становить від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (было: якщо вони завдали значної матеріальної шкоди), -

караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

  1. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або поєднані з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого у двісті п'ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (было: якщо вони завдали великої матеріальної шкоди), -

караються позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з конфіскацією майна або без такої

(было: караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої).

То есть, за угон авто, которое стоит больше 9500 у. е. (262750 грн), будет предусмотрено лишение свободы на срок от 8 до 12 лет без варианта освобождения от ответственности.

Если авто дороже 100 тыс. грн, освобождать от ответственности не будут

На данный момент в ч. 4 статьи 289 УК предусмотрен вариант освобождения от ответственности лиц, которые угнали авто впервые (кроме случаев, когда применялось насилие или угроза насилием к потерпевшему), но добровольно признались полиции, вернули авто собственнику и компенсировали убытки.

Теперь же, если стоимость авто будет превышать 105 тыс. грн, то такой «лазейки» у угонщика не будет (при квалификации преступлений применяется НМДГ в размере налоговой социальной льготы, которая в 2020 году составляет 1051 грн – прим. ред.).

Так, вариант с освобождением от ответственности будет применяться только для первой части статьи 289 УК: «4. Звільняється від кримінальної відповідальності судом особа, яка вперше вчинила дії, передбачені частиною першою цієї статті, але добровільно заявила про це правоохоронним органам, повернула транспортний засіб власнику і повністю відшкодувала завдані збитки».

В Главном юридическом управлении Верховной Рады высказали серьезные замечания к данной инициативе депутатов.

«У Головному юридичному управлінні розглянуто підготовлений до другого читання проект Закону України «Про внесення змін до  статті 289 Кримінального кодексу України щодо протидії незаконному заволодінню транспортним засобом».

           Проектом пропонується  внести зміни до статті 289 Кримінального кодексу України і, зокрема  в абзацах перших частин другої та  третьої  замінити такі кваліфікуючі ознаки незаконного заволодіння транспортним засобом як  «завдання  значної матеріальної шкоди» та «завдання великої матеріальної шкоди»  відповідно на «якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого становить від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» та «якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого у двісті п’ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян».

          За такої законодавчої новації, на відміну від усталених  наразі ознак суб’єктивної сторони незаконного заволодіння транспортним засобом, суб’єктивна сторона запропонованого складу злочину  буде характеризуватися  наявністю прямого умислу, спрямованого на незаконне заволодіння  транспортним засобом, виходячи з вартості автомобіля (невідомо якої - фактичної чи ринкової). У зв’язку з цим видається дискусійною необхідність та можливість доведення наявності умислу в момент вчинення злочину саме на транспортний засіб конкретної вартості. З огляду на характер злочинного діяння та об’єкт кримінально-правової охорони, у разі прийняття запропонованого проекту як закону можуть виникнути труднощі  при застосуванні даної норми на практиці, пов’язані з процесом доказування вини у заволодінні транспортним засобом відповідної вартості, кваліфікацією злочинної діяльності тощо.

              Крім того, звертаємо увагу, що за такої редакції, при призначенні покарання, навіть при доведенні умислу, будуть враховуватися  не  реальні збитки, які, відповідно до пункту 1 частини другої статті 22 Цивільного кодексу України становлять собою втрати, яких особа зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також втрати, які вона зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права, а та чи інша  вартість транспортного засобу, що матиме визначальне   значення для розмежування ступеню суспільної небезпеки кримінально-карного діяння.

            За  такого законодавчого підходу буде порушено один із принципів загальних засад призначення покарання (стаття 65 Кримінального кодексу України), зокрема врахування ступеню тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, що за нині діючою редакцією розмежовується розміром завданої матеріальної шкоди».

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки