Підслідність Бюро економічної безпеки: правоохоронний комітет ВР підрихтував дітище Гетманцева

17:30, 20 сентября 2020
Доручити лише одному органу розслідувати всі фінансово-економічні злочини щось не виходить.
Підслідність Бюро економічної безпеки: правоохоронний комітет ВР підрихтував дітище Гетманцева
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 вересня Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності розглянув і вирішив рекомендувати парламенту взяти за основу проект Закону України «Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України» (реєстр. № 3959-1), поданий заступником голови Комітету Сергієм Іонушасом.

Той відразу зазначив, що базовим для нього став основний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації окремих положень діяльності Бюро економічної безпеки України» (реєстр. № 3959), поданий народними депутатами України Данилом Гетманцевим та Ольгою Василевською-Смаглюк.

Обидва законопроекти є допоміжними до глобального законодавчого акта про створення Бюро економічної безпеки України (реєстр. № 3087-д), який 3 вересня був прийнятий у першому читанні. Нинішні проекти йдуть в пакеті і спрямовані на процесуальне забезпечення діяльності нового органу.

Сергій Іонушас зазначив, що він лише відкоригував положення статей 41, 214, 216 Кримінального процесуального кодексу. Зокрема, посилено відповідальність за злочини, щоб новий орган не мав справу з кримінальними проступками. Проте основні розбіжності стосуються підслідності. На думку депутата, деякі види економічних злочинів, згідно з домовленостями з нашими міжнародними партнерами, слід все ж таки залишити за СБУ, і навіть ДБР.

Присутня на засіданні комітету співавтор основного законопроекту № 3959 Ольга Василевська-Смаглюк не погодилась з таким підходом, вважаючи, що в Бюро економічної безпеки мають сконцентрувати розслідування усіх фінансово-економічних злочинів, що вже давно вимагає українське суспільство.

Зрештою домовились, що до фактичного утворення Бюро говорити про підслідність передчасно, тому нинішнє рішення комітету можна вважати суто формальним.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки