Голова антикоркомітету ВР: нас поставили у незручну ситуацію

15:40, 22 сентября 2020
Законодавець має обрати сторону або НАЗК, або Офісу генпрокурора, які по своєму протлумачили ситуацію з поданням декларацій у нинішньому «пандемічному» році.
Голова антикоркомітету ВР: нас поставили у незручну ситуацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Особи, які призначені на посади до Офісу генерального прокурора у квітні нинішнього року, не повинні подавати декларацію за минулий рік. Така попередня позиція антикорупційного комітету Верховної Ради, яка буде викладена у роз’ясненні норм антикорупційного законодавства, про яке комітет попросив Офіс генерального прокурора.

За словами голови комітету Анастасії Радіної, нинішній рік, в зв’язку із пандемією короновірусу, вніс свої корективи у процес подання декларацій особами, які уповноважені на виконання функцій держави і місцевого самоврядування. Так, згідно з нормами Закону України «Про запобігання корупції», уповноважена особа має обов’язок подати декларацію за минулий рік, якщо її було призначено на посаду до 31 березня поточного року. Разом з тим, одним законом із антипандемічного пакету, ухваленого на початку весни, строк подачі декларацій у 2020 році був продовжений до 31 травня. Зміни були зазначені у перехідних положеннях антикорупційного закону.

За час карантину життя у державних установах не припинялося і нові люди призначалися на посади. Зокрема, кілька осіб було призначено у квітні на керівні посади в Офіс генерального прокурора. Про подання декларацій за 2019 рік в ОГП їм нічого не сказали, вважаючи, що основні норми Закону України «Про запобігання корупції» ніхто не відміняв.

Натомість в НАЗК ситуацію нинішнього року сприйняли по-своєму. Логіка така: якщо термін подання декларацій продовжено до 31 травня, то й декларації за минулий рік мають подавати усі особи, які були призначені до цієї дати.

За інформацією заступника голови правоохоронного комітету ВР Сергія Іонушаса, до якого також надійшло звернення ОГП, НАЗК вже склало 5 протоколів на нових працівників генпрокуратури про скоєння ними адміністративного правопорушення за несвоєчасне подання щорічної декларації.

«Протоколи НАЗК для новопризначених в ОГП можуть мати серйозні наслідки. Вони можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності і навіть звільнені з державної служби», - зазначив народний депутат.

На його переконання, законодавець, подовжуючи весною строк подачі декларацій, мав на увазі тільки запровадження додаткового терміну для збору необхідних документів особами, призначених згідно з основною нормою закону, до 31 березня.

Проте, як зазначили у антикорупційному комітеті, справа зусиллями НАЗК вже зроблена, протоколи складені, і їх подальшу долю вирішуватиме суд. Тому, тільки й залишається, що констатувати – у антикорупційному законодавстві створена колізія.

Згідно зі словами Анастасії Радіної, їй найбільше прикро, що комітет тепер змушений обирати сторону однієї з державних установ.

«Нас поставили у незручну ситуацію», - констатує вона.

Ще більше неприємних емоцій їй додає той факт, що антипандемічні зміни до закону готувалися медичним комітетом в турборежимі, антикорупційний комітет не був головним, і тому, мовляв, антикорупційні норми не були чітко та ясно прописані, аби уникнути зазначеної колізії.

Крім того, керівниця антикорупційного комітету вважає, що в ОГП мають бути люди, які відповідальні за методологічну підтримку працівників і роз’яснення їм антикорупційного законодавства. Тому її неприємно дивує ситуація, коли запит на роз’яснення законодавчих норм надходить від ОГП не тоді, коли можна ще запобігти виникненню ймовірного правопорушення, а після того, як виникає ініціатива притягнення працівників до адміністративної відповідальності.

На комітеті вирішили також додати у проект відповіді вимогу про своєчасне звернення, щоб надалі подібна ситуація не повторювалася.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей