ВС: бездіяльність виконавця, посадових осіб органів ДВС є триваючим правопорушенням

13:35, 2 октября 2020
Бездіяльність виконавця, посадових осіб органів ДВС є триваючим правопорушенням, у зв’язку з чим початок перебігу строку на її оскарження автоматично відкладається.
ВС: бездіяльність виконавця, посадових осіб органів ДВС є триваючим правопорушенням
ФАКТИ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 175/3995/17-ц та встановив, що бездіяльність виконавця, посадових осіб органів ДВС є триваючим правопорушенням, у зв’язку з чим початок перебігу строку на її оскарження автоматично відкладається.

Обставини справи

Так, ВС розглянув в порядку спрощеного позовного провадження справу за скаргою особи на неправомірні рішення та бездіяльність начальника управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області (управління ДВС ГТУЮ).

Суди встановили, що на підставі виконавчого листа відкрито виконавче провадження із примусового виконання рішення суду, яким особу_3 зобов`язано вчинити відповідні дії на користь особи_1.

Заявник, як стягувач в цьому виконавчому провадженні, звернувся до начальника управління ДВС ГТУЮ зі скаргою на бездіяльність начальника районного ВДВС щодо невиконання вимог Положення про автоматизовану систему виконавчих проваджень, проте йому відмовлено у задоволенні скарги у зв’язку із пропуском строку на оскарження.

Ухвалою районного суду, залишеною без змін постановою апеляційного суду, скаргу задоволено.

Судові рішення мотивовані тим, що частиною п’ятою статті 74 Закону України «Про виконавче провадження» передбачені строки оскарження (протягом 10 робочих днів) рішення та дій виконавця, посадової особи органів державної виконавчої служби, тобто наведеною нормою не передбачені строки оскарження бездіяльності виконавця, посадових осіб органів державної виконавчої служби. 

Неправильне застосування начальником управління ДВС ГТУЮ закону призвело до безпідставної відмови в задоволенні скарги особи_1 з мотивів пропуску десятиденного строку на оскарження.

Висновок Верховного Суду

Колегія суддів погодилась із висновками судів щодо тлумачення змісту частини п`ятої статті 74 Закону України «Про виконавче провадження» про обмеження строком оскарження рішень та дій виконавця, посадових осіб органів ДВС.

Також ВС зазначив, що триваюче правопорушення розуміється як проступок, пов'язаний з тривалим та безперервним невиконанням суб’єктом обов’язків, передбачених законом. Тобто триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка допустила бездіяльність, перебуває надалі у стані безперервного продовження бездіяльності та, відповідно, порушення закону. Триваюче правопорушення припиняється лише у випадку: усунення стану, за якого об’єктивно існує певний обов’язок у суб’єкта, що вчиняє правопорушення; виконанням обов’язку відповідним суб’єктом.

Таким чином, бездіяльність виконавця, посадових осіб органів ДВС є триваючим правопорушенням, у зв`язку з чим початок перебігу строку на її оскарження автоматично відкладається.

Особа_1, звертаючись із скаргою до начальника управління ДВС ГТУЮ, оскаржувала бездіяльність начальника районного ВДВС, а тому відмова начальника управління ДВС ГТУЮ у Дніпропетровській області у розгляді скарги з підстав пропуску строку на оскарження є протиправною.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд  залишив ухвалу Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області  та постанову апеляційного суду Дніпропетровської області без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС висловився щодо видачі дубліката виконавчого документа у разі його втрати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду