КАС прийняв рішення у справі відставного майора, який вимагав від ПФУ 4,5 млн гривень

08:10, 5 октября 2020
Пенсіонер вимагав від Пенсійного фонду перерахувати йому пенсію та виплатити недоплачене.
КАС прийняв рішення у справі відставного майора, який вимагав від ПФУ 4,5 млн гривень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22 вересня Касаційний адміністративний суд Верховного Суду постановив рішення у справі щодо компенсації за неправильне обрахування пенсії № 2-а-10597/11 колишнього майора міліції. Позивач вимагав провести перерахунок пенсії та стягнути з Пенсійного фонду несплачену пенсію за 12,5 років. На думку позивача, за цей час йому не доплатили понад 4,5 мільйони гривень. Більше того, він претендував на 15% доплати за нагороди.

Попередній розгляд справи

У 2011 році позивач звернувся до районного суду із вищезазначеними вимогами. У ході розгляду справи позивач зазначав про ряд помилок, які мали місце під час призначення йому пенсії:

  • У наказі про звільнення зазначено, що він звільнився за віком, у послужному списку – через хворобу;
  • Хибне вирахування середньомісячного грошового утримання (не враховано понаднормові, нічні, доплати за роботу у вихідні і свята та інше), через що пенсія була значно нижча;
  • Відсутність у пенсійній справі грошового атестату.

Розглянувши обставини справи, районний суд частково задовольнив вимоги позивача і зобов’язав Пенсійний фонд виплатити позивачу пенсію за вислугою років з 1 січня до 1 червня 2011 року, враховуючи усі надбавки. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та повністю відмовив позивачу у задоволенні його вимог у зв’язку із пропуском ним строку звернення до суду.

23 грудня 2015 року Вищий адміністративний суд скасував обидва рішення і повернув справу на розгляд до суду першої інстанції. ВАС пояснив таке рішення тим, що суди попередніх інстанцій належним чином не перевірили правильність призначення та перерахунку пенсії, а також не розглядали можливість залучення представників МВС. Разом з тим, ВАС погодився з висновками апеляційного суду щодо залишення без розгляду позовних вимог за період з 28 грудня 1998 року до 7 лютого 2011 року та визнав їх такими, що відповідають нормам матеріального та процесуального права і фактичним обставинам справи.

У ході повторного розгляду справи районний та апеляційний повністю відмовили позивачу у задоволенні його позову. Таке рішення суди ухвалили, виходячи з того, що у Пенсійного фонду були відсутні підстави та повноваження для проведення перерахунку пенсії у 2011 році, оскільки сам позивач не звертався до них із заявою щодо проведення перерахунку його пенсії; у свою чергу до ПФУ також не надходило жодної інформації про необхідність перерахунку пенсії від МВС.

Розгляд КАС ВС

Позивач не погодився із таким рішення судів попередніх інстанцій, через що звернувся до Касаційного адміністративного суду Верховного Суду з вимогою скасувати постанови районного та апеляційного суду, а також прийняти нову постанову, якою повністю задовольнити його позов.

Суд встановив, що відповідно до чинного законодавства, для того, аби Пенсійний фонд зробив перерахунок пенсії позивачу, до ПФУ мало звернутися МВС і надати підстави для проведення такого перерахунку. Далі ПФУ мав передати відповідну інформацію своїм територіальним підрозділам. Після цього позивач повинен був подати до місцевого пенсійного фонду заяву для перерахунку пенсії та надати документи, які дають йому право на відповідний перерахунок.

Втім, судами попередньої інстанції було встановлено, що заявник не звертався із відповідною заявою до Пенсійного фонду, а також не надавав жодних документів, які давали б йому право на перерахування пенсії. Жодних нових аргументів щодо цього позивач не надав. До того ж КАС відзначає, що немає жодних доказів, які підтверджували б, що МВС повідомляло ПФУ про підстави перерахунку пенсії позивачу та надавало відповідні документи. Разом з тим, ПФУ надав документи, які підтверджують, що раніше позивачу двічі проводився перерахунок пенсії.

У підсумку, КАС залишив без змін рішення попередніх інстанцій та відмовив у задоволенні вимог позивача.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КАС відмовив у задоволенні позову щодо оскарження Постанови щодо звіту ТСК про розслідування нападів на громадських активістів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді