Правоохоронний комітет ВР підтримав боротьбу з «бетонним тероризмом»

14:52, 7 октября 2020
Зелені насадження населених пунктів виявилися незахищеними
Правоохоронний комітет ВР підтримав боротьбу з «бетонним тероризмом»
yu.mk.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 7 жовтня, Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності підтримав пропозицію рекомендувати парламенту взяти за основу проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення порядку видалення зелених насаджень» (реєстр. № 3805), поданий народним депутатом Олександром Горенюком.

За словами автора, останнім часом стає проблемою таке явище, як бетонний тероризм – у містах недобросовісними забудовниками знищується велика кількість зелених насаджень, і за це ніхто не несе адекватної відповідальності.

«Скажімо, нещодавно у Києві, поблизу метро Арсенальна були варварські знищені усі дерева, а на Французькому бульварі в Одесі вирізали близько 200 одиниць зелених насаджень. Сума штрафу сьогодні за такі дії становить щось в межах 500 гривень», - пояснює проблему народний депутат.

Автор вважає, що українським законодавством встановлена відповідальність за вирубку лісів та знищення зелених насаджень переважно за межами населених пунктів, тому згаданий законопроект спрямований на збільшення санкцій та поширення їх і на населенні пункти, в першу чергу, на міста.

Відповідні зміни вносяться у ст. 153 (Знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів та за їх межами, що не віднесені до лісового фонду) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штрафи, які накладатимуться на громадян, посадових осіб або фізичних осіб - підприємців збільшаться у 10 разів.

Крім того, у Кримінальний кодекс України додається нова стаття 246-1 (Знищення або пошкодження зелених насаджень в межах населених пунктів). Пункт 1 цієї статті, наприклад, звучить так: «умисне або без отримання відповідних дозволів знищення, пошкодження дерев, чагарників, що відносяться до зелених насаджень в населених пунктах, що заподіяло істотну шкоду, – карається штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк».

Член комітету Андрій Осадчук висловив сумнів, чи не буде нова стаття конфліктувати із вже існуючою статтею 245 (Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу), де йдеться практично про те саме.

Колеги йому порадили уважно прочитати названу ним статтю, де говориться про «знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення».

«Нова стаття 246-1 акцентує увагу саме на знищенні зелених насаджень у межах населених пунктів», - зауважив голова комітету Денис Монастирський.

Інші члени комітету вказали на не зовсім чіткі визначення об’єктів, на які буде спрямовуватися правовий захист і відповідне нормативне регулювання.

«А де газони і квітники? Чи ми боремося тільки за збереження дерев?» - запитав колег член комітету Григорій Мамка.

В результаті, традиційно вирішили, що все доопрацюють перед другим читанням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде