Законопроект, названий земельною Конституцією, підготовлений до ухвалення в цілому

16:54, 8 октября 2020
Агрокомітет Ради після розгляду поправок до другого читання рекомендує парламенту підтримати Закон в редакції Комітету.
Законопроект, названий земельною Конституцією, підготовлений до ухвалення в цілому
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики рекомендує Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (реєстр. № 2194) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету, підтримавши поправки від Комітету,  та з подальшим техніко-юридичним доопрацюванням. Таке рішення було прийнято на засіданні комітету, яке пройшло у режимі відеоконференції, 7 жовтня.

У комітеті постійно звертають увагу на важливість даного законопроекту. Якщо ухвалення наприкінці березня нинішнього року законопроекту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10) тільки запустило земельну реформу, то питання контролю та управління земельними ресурсами сконцентрували у законопроекті № 2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». Через це його вже називають новою земельною Конституцією.

Як зазначив голова аграрного комітету Верховної Ради Микола Сольський, законопроект пропонує такі зміни:

  • Громади, а не Держгеокадастр почнуть розпоряджатися землями, що знаходяться за межами населених пунктів.
  • Система землеустрою кардинально спрощується.
  • Переважне право на приватизацію, купівлю, оренду, користування землею буде чітко визначене.

«Законопроект має дати відповідь громадянам та бізнесу на питання щодо користування надрами, механізмів зміни цільового призначення земель, розмірів компенсації при застосуванні переважного права», - додає голова комітету.

Для практичної реалізації змін передбачено, що державні землі поза межами населених пунктів, якими раніше розпоряджався Держгеокадастр, будуть передані до об’єднаних територіальних громад.

Крім децентралізації законопроект передбачає максимальну дерегуляцію земельних відносин, щоб громада отримала змогу ефективно управляти своїми територіями. Тепер на місці буде здійснюватись контроль питання землеустрою та оцінки земель, їх цільового використання. Держгеокадастр залишиться лише як сервісний орган та інстанція, де можна буде в адміністративному порядку оскаржити земельні рішення або бездіяльність органів місцевого самоврядування.

«Не може чиновник з Києва визначати долю пасовища у Карпатах», - підтверджує новий голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

Таким чином, законопроект 2194 вважають фундаментом земельної реформи, кінцева мета якої полягає в тому, щоб створити в Україні умови, за яких звичайний громадянин або підприємець зможе швидко і безпроблемно отримати доступ до земельних ресурсів, щоб займатися тими видами діяльності, які його цікавлять.

Проте дату, коли законопроект винесуть на остаточний розгляд у сесійну залу, ніхто не називає. На думку голови комітету, найвірогідніше це буде вже після проведення місцевих виборів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді