Мінсоцполітики пропонує закріпити в ЦК додаткові підстави позбавлення права на спадкування

16:30, 12 октября 2020
Як зміняться правила довічного утримання, можна довідатися із законопроекту Мінсоцполітики.
Мінсоцполітики пропонує закріпити в ЦК додаткові підстави позбавлення права на спадкування
Укрінформ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мінсоцполітики розмістило на власному сайті законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту майнових прав окремих категорій осіб та відшкодування витрат на догляд за такими особами» для громадського обговорення.

В самому міністерстві запевняють, що проект акта розроблено з метою запровадження механізму захисту майнових прав громадян похилого віку та удосконалення механізму повернення державі (компенсації) спадкоємцями вартості догляду осіб похилого віку.

Проектом акта пропонується внести зміни до:

1) Цивільного кодексу України в частині

- перегляду сутності договору довічного утримання та догляду;

- встановлення можливості закладу з догляду бути стороною договору довічного утримання та догляду;

- закріплення вартості матеріального забезпечення за договором довічного утримання та догляду на рівні, не нижчому за вартість соціальної послуги з догляду вдома;

- встановлення заборони спадкоємцям приймати спадщину до моменту відшкодування витрат на догляд, здійснених закладом, в якому спадкодавець перебував на повному державному утриманні;

- посилення вимоги щодо захисту майнових прав недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, шляхом доповнення переліку правочинів, для вчинення яких необхідно попередньо отримати дозвіл органу опіки та піклування;

2) Закону України «Про державне мито» в частині надання пільг закладам, у разі посвідчення нотаріусами договорів довічного утримання та догляду на користь таких закладів;

3) Закону України «Про нотаріат» в частині накладання та зняття заборони відчуження майна за заявою закладу у разі перебування особи на повному державному утримання в такому закладі;

4) Закону України «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей» в частині уточнення повноважень місцевих органів влади щодо запобігання випадкам незаконного відчуження житла і захисту майнових прав осіб похилого віку та осіб з інвалідністю (щоправда, такі повноваження здебільшого торкаються інформаційної роботи);

5) Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині надання безоплатної вторинної правової допомоги особам похилого віку та особам з інвалідністю, які звернулись за захистом своїх майнових прав (стаття 14 Закону).

У Цивільному кодексі України повинні відбутися такі зміни.

Інститут довічного утримання (догляду) буде мати назву «довічне утримання та догляд».

Для набувачів та відчужувачів додадуть обов’язкову ознаку: дієздатність, а заклади державної або комунальної форми власності, які надають соціальні послуги з догляду, отримають право бути набувачами (стаття 746).

У договорі довічного утримання (догляду) зобов’яжуть визначати всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача.

Якщо сьогодні у разі встановлення факту невизначеності обов'язків набувача спірні питання вирішуються відповідно до засад справедливості та розумності, то в законопроекті Мінсоцполітики пропонує підійти до питання по жорсткому та у такому випадку вважати договір нікчемним (стаття 749).

У разі виникнення потреби забезпечити відчужувача іншими видами матеріального забезпечення та догляду спір має вирішуватися відповідно до засад справедливості та розумності у судовому порядку.

Трохи змінюється обов’язок набувача забезпечити відчужувача житлом (стаття 750).

Набувач буде зобов’язаний (а не «може бути зобов'язаний» – ред.) забезпечити відчужувача житлом у будинку (квартирі), переданому (переданій) йому за договором довічного утримання та догляду, та утримувати це житло у задовільному санітарному і технічному стані.

Набувач може забезпечити третю особу житлом у будинку (квартирі), переданому (переданій) йому за договором довічного утримання та догляду.

У договорі має бути конкретно визначена та частина помешкання, в якій відчужувач або третя особа має право проживати.

Матеріальне забезпечення відчужувача буде переглянуто. Тож, воно повинно буде становити не менше від середньої вартості соціальної послуги догляду вдома, обчисленої відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України (стаття 751).

Суд буде повинен брати до уваги не тільки триваість, але і якість виконання договору (стаття 752).

У разі розірвання договору довічного утримання та догляду у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем обов’язків за договором набувач буде повертати відчужувачу майно, яке було отримано ним у власність, а відчужувач набувати право власності на майно, яке було ним передане.

У такому разі витрати набувача на утримання та догляд відчужувача не підлягають поверненню (стаття 756).

Позбавлять права на спадкування осіб, які ухилялися від здійснення догляду за спадкодавцем, що через похилий вік, тяжку хворобу потребував стороннього догляду та отримував такий догляд у державних або комунальних закладах, які надають соціальні послуги з догляду, за рахунок бюджетних коштів, до дня відшкодування такими особами витрат на утримання, догляд, лікування та поховання (в разі його організації та забезпечення таким закладом) спадкодавця (стаття 1224).

Спадкоємці будуть зобов’язані відшкодувати витрати, які були зроблені одним із них або іншою особою, у тому числі закладом державної або комунальної форми власності, який надавав соціальні послуги з догляду, на утримання, догляд, лікування та поховання (в разі його організації та забезпечення такими особами/закладом) спадкодавця (стаття 1232).

Раніше Мінрегіон підготував проект нового Порядку проведення технічної інвентаризації та закликав до громадського обговорення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді