Митниця впроваджує новий пропуск для перевезення товарів через митний кордон

16:50, 23 октября 2020
З урахуванням вимог митного законодавства Європейського Союзу українські митники вводять для товарів так звану Загальну декларацію прибуття.
Митниця впроваджує новий пропуск для перевезення товарів через митний кордон
facebook.com/uanewcustoms
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Поки влада шукає найефективнішого керівника митниці, постійно змінюючи посадовців, що не виправдали покладені на них надії, сама служба живе своїм буденним життям, і навіть вдосконалює свою роботу. Зокрема, там готуються до впровадження нової процедури для пропуску товарів через митний кордон України. Йдеться про так звану Загальну декларацію прибуття, подача якої стане обов’язковим елементом з 7 листопада 2020 року.

19 жовтня Міністерство юстиції зареєструвало Наказ Міністерства фінансів України № 502 «Про затвердження Переліку відомостей, що вносяться до загальної декларації прибуття». Він був розроблений з метою виконання вимог митного законодавства Європейського Союзу, у якому Загальна декларація прибуття (ЗДП) є одним із головних інструментів аналізу ризиків та таргетингу.

Перед цим вимоги Євросоюзу знайшли відображення у Митному кодексі України, до якого були внесені зміни Законом України від 02.10.2019 року № 141-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів». Таким чином, у Митний кодекс введено нову статтю 194-1, повністю присвячену ЗДП.

Із 7 листопада набирає чинності частина одинадцята статті 194-1. З цього дня відсутність на момент здійснення митних формальностей у пункті пропуску через державний кордон України загальної декларації прибуття на товари є підставою для відмови у пропуску через митний кордон України товарів і транспортних засобів комерційного призначення, що їх перевозять, та притягнення перевізника до адміністративної відповідальності.

Державна митна служба вже пояснила, хто має подавати ЗДП і як це робити.

Подають Загальну декларацію прибуття перевізники, або від їх імені митні брокери. ЗДП подається до митного органу у вигляді електронного повідомлення, засвідченого електронним цифровим підписом, через сторінку в Особистому Кабінеті на єдиному державному інформаційному вебпорталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі», або через АРІ інтерфейс для подачі з інших систем, в т.ч. брокерських програм.

Як пояснили у ІТ-департаменті митної служби, ключовим принципом створення електронної системи був такий – «одна база даних - кілька форматів прийому». Поки що, через стислість термінів, немає змоги впровадити один універсальний формат (який є достатньо складним) та приєднати до нього всі категорії декларантів. Тому, крім загального формату, підтримуватимуться окремі формати для морських агентів, Укрзалізниці, TIR EPD тощо.

«Вважаємо, що цей шлях має бути основним. Особистий Кабінет - це, так би мовити, остання інстанція, через яку можна подати ЗДП будь-якої складності в тому випадку, якщо вона не прилетіла до нас через один із «автоматів», - зазначив ІТ спеціаліст.

Паперової форми подачі ЗДП не передбачено.

В електронні поля Загальної декларації прибуття вносяться наступні відомості: про товар, про тип пакування, про маркування, про видані документи, сертифікати та дозволи, про відправника і одержувача, про продавця і покупця, про перевізника, про орієнтовні дату та час прибуття на митну територію України, про коди країн маршруту транспортних засобів, про місце навантаження і розвантаження товару, про розмір та тип контейнера, про стан заповнення контейнера, про номер пломби і купа інших даних.

Внесення цієї інформації має свої особливості, які також розписані у додатку до Наказу Мінфіну.

Також у системі будуть запущені профілі ризику, які використовуватимуть інформацію з ЗДП. У цьому і полягає основна ідея нововведення – якщо система на підставі аналізу отриманих даних визначить високий ступінь ризику, то подальше митне проходження товару буде більш ретельним.

Учасники зовнішньоекономічної діяльності, судячи з їх реакцій у соцмережах, напряглися, адже нововведення не скасовує необхідність подання вже звичних документів, у яких певною мірою присутні згадані відомості.

«Якщо є ЗДП, як вимога (побажання) торгуючих із нами країн, то тоді навіщо подання попередньої декларації (ЕЕ)? Чи не буде від цього більше клопоту нашим імпортерам (платникам податків)?», - ставлять питання люди, причетні до міжнародної торгівлі.

Їх заспокоюють, що внесена декларантом інформація в інших документах буде автоматично «підтягуватись» у ЗДП, і їм залишиться тільки довнести кілька реквізитів і підписати своїм цифровим підписом, і що ІТ служба митниці продовжує працювати над пошуком способів, щоб полегшити декларантам процес заповнення митних документів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду