Рішення КСУ заблокувало призначення суддів до судів, — голова НАЗК

11:25, 29 октября 2020
Голова НАЗК Олександр Новіков написав листа голові Ради суддів про те, що наразі призначення суддів буде заблоковано.
Рішення КСУ заблокувало призначення суддів до судів, — голова НАЗК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Призначення суддів до судів після рішення Конституційного Суду України стосовно антикорупційного законодавства буде заблоковано. Про це зазначив голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) у своєму листі до голови Ради суддів України Богдана Моніча. Лист є у розпорядженні «Судово-юридичної газети».

«Рішення КСУ від 27.10.2020 визнано неконституційними положення Закону «Про запобігання корупції», що позбавило НАЗК повноважень контролю та перевірки декларацій осіб, уповноважений на виконання функцій держави та місцевого самоврядування.

Проте залишилися чинними норми Закону, на підставі яких здійснюється спеціальна перевірка стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, а також посад із підвищеним корупційним ризиком.

Водночас визнано неконституційною норму Закону, яка надає НАЗК право мати безпосередній автоматизований доступ до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних без використання яких проведення спеціальних перевірок неможливе.

У свою чергу відсутність інструмента в НАЗК для проведення спеціальних перевірок унеможливить призначення кандидатів на посади зокрема державних службовців категорії «А» та «Б», суддів, прокурорів, слідчих, голів райдержадміністрацій, керівників державних підприємств тощо.

Також не будуть проведені спеціальні перевірки стосовно обраних голів обласних, районних рад та їх заступників.

У зв’язку з викладеним, призначення на посади суддів буде можливе лише після законодавчого врегулювання вказаного питання», - написав Голова НАЗК Олександр Новіков.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала перелік повноважень НАЗК, які нині визнано неконституційними. 

Зокрема, КСУ визнав неконституційними статтю закону про запобігання корупції, яка регулювала відповідальність за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, та майже всі повноваження НАЗК.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде