Голова КСУ: ми спонукаємо Фонд гарантування вкладів переглянути розмір відшкодування для людей

08:11, 3 ноября 2020
Голова КСУ заявив, що розгляд справи про Фонд гарантування вкладів в КСУ спонукає Фонд збільшити людям відшкодування, але в Фонді сказали, що вони незалежні від рішення КСУ.
Голова КСУ: ми спонукаємо Фонд гарантування вкладів переглянути розмір відшкодування для людей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На розгляді КСУ знаходиться справа щодо неконституційності норм Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» за конституційним поданням Верховного Суду України. Слід також зауважити, що під час брифінгу 30 жовтня голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький згадав про цю справу.

«Конституційний Суд України спочатку обговорював питання про закриття цієї справи. Але ми підняли справу на перевірку: чи можливо допомогти людям. А як це робиться – чи перевести категорію фізичних осіб у більш першу чергу, ніж там, де вони знаходяться. Вони отримують зараз 200 тис. грн. Якщо вони були б в більш першій черзі, можливо, отримали б більше відшкодування. Ті, хто мають більший вклад.

Коли існував цей закон, це було 35 тис. доларів. На даний час це 7 тис. доларів відшкодування. Спілкуючись с головою НБУ та Фонду, ми почали обговорювати це питання. Ми їх спонукали, я так думаю, своїм слуханням до того, що вони знайшли рішення у формі 600+. Тобто люди будуть отримувати, якщо це рішення буде прийнято – чи КСУ, чи ними самими, відшкодування 600+», - зазначив Олександр Тупицький.

У свою чергу, вже 2 листопада Фонд зробив заяву, що начебто «рішення про підвищення гарантованої суми законом надано Адміністративній раді Фонду, цей процес залежить виключно від економічних і фінансових чинників, а не від рішень судів будь-якого рівня». Тобто фактично рішення КСУ, на думку Фонду, не буде мати впливу на розмір відшкодування для постраждалих вкладників банків.

«Про необхідність чергового підвищення гарантованої суми Фонд гарантування говорить упродовж щонайменше останніх 2 років, оскільки це є одним із найважливіших кроків для зміцнення довіри до банківської системи і нарощення ресурсної бази для кредитування економіки.

Крім того, підвищення гарантованої суми закладено у Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року, яку ще у січні 2020 р. підписали Фонд гарантування вкладів та усі фінансові регулятори.

Гарантована сума у країнах ЄС на сьогодні становить 100 000 євро. Рухаючись за європейськими стандартами, Фонд гарантування вкладів ставить перед собою завдання поетапно досягти цього показника. Крім того, за світовими тенденціями державні гарантії мають поширюватись на 90% за кількістю вкладів і на 60% за сумою вкладів у банківській системі. Якщо перший показник в Україні становить 98,1%, то другий - лише 40%, тому Фонд ставить перед собою завдання на першому етапі підвищити гарантії до 600 000 грн, що дозволить досягнути покриття 65% від суми вкладів.

Водночас, відповідно до міжнародних принципів, ключовою умовою підвищення гарантованої суми є фінансова спроможність Фонду гарантування вкладів. Для цього необхідно реструктуризувати борг Фонду перед державою. Нагадаємо, у 2014-16 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам неплатоспроможних банків Фонд гарантування вкладів звернувся за позикою до НБУ і Міністерства фінансів, які йому було надано 80 млрд грн під ринкові 10-14% річних. На сьогодні Фонд гарантування вкладів повністю погасив борг перед НБУ на суму 25,6 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн - сплачені відсотки, розрахувався з Міністерством фінансів на 15,7 млрд грн, з яких близько 6,2  млрд грн – сплачені відсотки, а також достроково повернув Мінфіну 2 млрд грн. При цьому залишок боргових зобов’язань зараз перевищує 113 млрд грн, з яких 65,7 млрд грн – нараховані відсотки.

Питання реструктуризації цього боргу неодноразово порушувалось на різних рівнях, і у вересні цього року з ініціативи Фонду гарантування Рада з фінансової стабільності ухвалила рішення про переведення заборгованості в умовні зобов’язання, що будуть погашатися переважно за рахунок коштів, стягнутих з колишніх власників та пов’язаних осіб банків. Для імплементації цих рішень має бути внесено відповідні зміни до законодавства.

Рішення Ради з фінансової стабільності дозволить спрямувати на погашення боргу кошти, що надходитимуть від стягнення шкоди, завданої ексвласниками банків. Кошти, що надходитимуть за рахунок регулярних зборів від діючих банків, підуть на накопичення ресурсів, необхідних для підвищення гарантованої суми, що є важливим кроком для посилення захисту вкладників», - зазначили у Фонді. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді