Рада ухвалила закон про порядок доступу слідчих та прокурорів у зону бойових дій

14:17, 3 ноября 2020
Слідчі та дізнавачі отримали можливість здійснювати досудове розслідування в районі операції об'єднаних сил.
Рада ухвалила закон про порядок доступу слідчих та прокурорів у зону бойових дій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому Президентський законопроект з довгою назвою Про внесення змін до Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» щодо допуску дізнавачів, слідчих та прокурорів до району здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (реєстр. №3984 від 13.08.2020 р.).

Необхідність ухвалення відповідного Закону Президент пояснив тим, що на сьогодні органи досудового розслідування та прокуратури позбавлені можливості здійснювати повноваження у кримінальних провадженнях щодо правопорушень, вчинених на Донбасі, зокрема, через відсутність законодавчо визначеного обов'язку допускати дізнавачів, слідчих та прокурорів до району здійснення таких заходів.

Законом передбачається, що в районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях забезпечується можливість здійснення уповноваженими особами органів досудового розслідування та прокуратури повноважень у кримінальних провадженнях щодо правопорушень, вчинених у районі здійснення зазначених заходів, зокрема через обов'язковість допуску дізнавачів, слідчих і прокурорів до цього району, а також надання їм відповідного сприяння.

Допуск дізнавачів, слідчих і прокурорів до району здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях здійснюватиметься у порядку, визначеному Командувачем об'єднаних сил.

При цьому внесення змін до КПК законопроектом не передбачається.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що Комітет з питань правоохоронної діяльності погодив законопроект Міністерства юстиції про порядок заміни покарання довічно засудженим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді