Фінансовий контроль за суддями передадуть ВККС: зареєстровано законопроект на виконання рішення КСУ

12:47, 4 ноября 2020
В Слузі народу розробили законопроект на виконання рішення КСУ стосовно відповідальності суддів за порушення вимог антикорупційного законодавства.
Фінансовий контроль за суддями передадуть ВККС: зареєстровано законопроект на виконання рішення КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати від фракції «Слуга народу» Денис Маслов та Богдан Торохтій зареєстрували у Верховній Раді законопроект на виконання рішення КСУ щодо повноважень НАЗК та електронного декларування № 4312 від 03.11.2020.

Він має назву «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо визначення відповідальності за порушення вимог фінансового контролю суддями».

Проект Закону розроблений з метою визначення засад функціонування системи запобігання корупції в судових органах та запровадження антикорупційних механізмів у судовій владі.

Як вважають автори, врегулювання зазначеного питання вирішить проблему контролю за дотриманням антикорупційного законодавства в діяльності суддів, забезпечивши при цьому принцип незалежності судів та не посягаючи на незалежність та самостійність судової гілки влади як окремої та незалежної гілки влади в Україні. 

Зазначений проект Закону є комплексним разом з проектом Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо визначення правових та організаційних засад функціонування системи запобігання корупції в судах».

Нагадаємо, КСУ в Рішенні від 27 жовтня 2020 року №13-р/2020 визнав неконституційними ряд статей «Про запобігання корупції»; статтю 366-1 КК.

Конституційний Суд України констатував, що здійснення Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) контрольних функцій за судовою гілкою влади, зокрема за суддями системи судоустрою та суддями КСУ при виконанні (здійсненні) функції правосуддя або конституційного контролю, порушує принцип незалежності судової гілки влади.

Отже, законопроект вирішує питання контролю за суддями системи судоустрою щодо відповідальності суддів за порушення вимог антикорупційного законодавства, створюючи механізм притягнення суддів до адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення, який відповідає вимогам Конституції України в частині забезпечення незалежності судової гілки влади. 

«Положеннями проекту Закону пропонується наділити Вищу кваліфікаційну комісію суддів України повноваженнями в частині притягнення суддів, що вчинили порушення антикорупційного законодавства (стаття 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення) до адміністративної відповідальності», - зазначають автори.

Так, відповідно до змін у справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в статтях 218 - 221 цього Кодексу, протоколи про правопорушення мають право складати: голова, заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (стаття 188-35 (у частині невиконання законних вимог Вищої кваліфікаційної комісії суддів України або її члена), стаття 172-6 (в частині правопорушень, вчинених суддями).

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси