Марченко: «КСУ знищує не лише антикорупційну політику»

16:34, 4 ноября 2020
Міністр фінансів пояснив, які наслідки для міжнародної економічної співпраці може мати скандальне рішення КСУ.
Марченко: «КСУ знищує не лише антикорупційну політику»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр фінансів Сергій Марченко у своїй статті «Фінансова ізоляція: чому КСУ нищить міжнародну репутацію України» поділився баченням того, який вплив може мати рішення КСУ про неконституційність частини повноважень НАЗК та кримінального покарання за недостовірне декларування. Ключова теза міністра – такий відкат у антикорупційній діяльності скоріше за все матиме сильний вплив на фінансову співпрацю із нашими партнерами.

«Цього року Україна отримала $2,1 млрд від МВФ та 500 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС. Водночас, відповідно до програми співпраці з МВФ, держбюджет буде виконаний повністю за умови отримання $6,2 млрд запозичень від офіційних кредиторів. Тобто наразі маємо фіскальний розрив у $3,5 млрд, який маємо профінансувати. Країна не може собі дозволити втратити ці кошти».

Пан Марченко нагадав, що для отримання того чи іншого траншу, кредиту чи будь-якої іншої фінансової допомоги від МВФ чи країн ЄС Україна бере на себе певні зобов’язання як-то імплементація тих чи інших реформ. Втім, із їх впровадженням зобов’язання не закінчуються – попередні здобутки потрібно зберігати. А антикорупційна реформа є наріжним каменем українських зобов’язань, впровадження якої дозволило заробити довіру партнерів.

Втім, міністр зазначає: «Рішення КСУ порушило цю довіру і, як наслідок, ускладнило нашу комунікацію. Маю підстави стверджувати, що без законодавчого врегулювання цього питання міжнародні партнери заблокують нам усі фінансові угоди».

Так, «призупинення» чи навіть «згортання» боротьби з корупцією ставить під питання майбутнє запланованої фінансової підтримки з боку міжнародних інституцій. Орієнтовна сума підтримки, яка потрапила під загрозу – понад 4 мільярди доларів:

Крім втрати фінансування, чинна «конституційна криза» може призвести до того, що партнери зажадають негайного повернення кредитних коштів, наданих для підтримки розвитку нашої країни. Як зазначає Сергій Марченко, це близько 10,7 млрд доларів від МВФ та 2,2 млрд євро від Європейського Союзу.

І, хоча завершується стаття словами про те, що «втрата репутації серед міжнародних партнерів – зависока ціна для України заради кількох дискусійних рішень КСУ», очевидно, що ключовий посил дещо інший. В умовах фіскального розриву у понад 3 мільярди доларів, припинення – а тим більше, негайне повернення – фінансової підтримки стане непоправним ударом для української економіки зокрема та української держави загалом.

«Тому в наших інтересах досягти внутрішньої згоди якомога швидше», – підсумовує міністр.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Володимир Зеленський та голова Венеціанської комісії обговорили питання КСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки