Відповідальність за несплату комунальних послуг: роз’яснення юриста

11:30, 5 ноября 2020
Юрист центру надання правової допомоги пояснив, які санкції можуть загрожувати споживачам у разі несплати комунальних послуг.
Відповідальність за несплату комунальних послуг: роз’яснення юриста
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції на своєму сайті опублікувало статтю, у якій спеціаліст одного із центрів правової допомоги надав детальні роз’яснення щодо відповідальності споживача у сфері оплати комунальних послуг, та пояснив, які санкції та у яких випадках застосовуються до споживачів.

Нарахування пені

На наступний день після граничного строку внесення оплати за комунальні послуги постачальник починає нараховувати пеню на заборгованість. Її розмір визначається у договорі між постачальником і споживачем, але не може перевищувати законодавчо встановленого порогу у 0,01% за кожен день несплати. Сумарний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% боргу.

При цьому правник зазначає, що у певних випадках попри наявність заборгованості пеня не нараховується:

  • За наявності заборгованості держави за пільги чи субсидії;
  • За наявності затримки у виплаті зарплати, підтвердженої належним чином.

Також варто відзначити, що у разі вирішення питання про сплату боргів за комуналку у судовому порядку Цивільний кодекс передбачає, що постачальник може стягнути зі споживача не лише суму боргу, але й інфляційне нарахування та 3% річних на суму боргу.

Виселення з житла

Юрист центру правової допомоги повідомив, що виселення є крайнім заходом, але все ж може застосовуватися у випадку боргів за комуналку. Так, у разі наявності у постачальника відповідного судового рішення, він звертається до приватного чи державного виконавця, який розпочинає примусове стягнення боргу шляхом накладання арешту на майно, в тому числі – і на житло.

Втім, арешт на житло дозволено накладати не завжди. Так, не можна накладати арешт на єдине житло боржника чи ділянку, на якій воно знаходиться, якщо борг не перевищує 20 мінімальних зарплат (100 тисяч гривень) – у такому випадку виконавець повинен вжити заходів для стягнення боргу за рахунок іншого майна. Якщо ж сума боргу перевищує 100 тисяч, виконавець має право арештувати навіть єдине житло боржника. У разі, коли боржник відмовляється погасити борг або не має коштів чи іншого майна для погашення боргу, його житло можуть реалізувати.

Відключення газу, світла, води та тепла

Відключення споживача від постачання тієї чи іншої комунальної послуги може бути використано у вигляді санкції за їх несплату. Втім, застосування таких санкцій має ряд обов’язкових процесуальних кроків.

Так, постачальники газу мають право перестати надавати послуги до вашого житла не раніше, ніж за 10 днів після того, як ви прострочили платіж, про що мають повідомити за 3 дні письмово із повідомленням про вручення. У разі дотримання цієї процедури постачальник газу може механічно відключити споживача від мережі. Приблизно за такою самою процедурою відбувається відключення від постачання електрики. Крім заборгованості за послуги, ще однією підставою для відключення може бути недопуск постачальника до лічильника.

При цьому, чинним законодавством не передбачено жодних підстав для припинення надання послуг із водовідведення і постачання холодної води та тепла. Отже, у разі наявності боргів за ці послуги, відключати вас від каналізації, тепломережі та постачання холодної води надавачі комунальних послуг не мають права.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мінрегіон пропонує врегулювати питання перерахунку вартості ненаданих комунальних послуг, а уряд пропонує передати місцевому самоврядуванню повноваження встановлювати тарифи на комунальні послуги.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва