Вибори Президента США можуть завершитися із мінімальним розривом

11:32, 5 ноября 2020
Підрахунки тривають у 4 «хитких» штатах, розрив між кандидатами мінімальний – все може завершитися у Верховному суді.
Вибори Президента США можуть завершитися із мінімальним розривом
Українська правда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вибори Президента США поступово наближаються до фінішної прямої – до встановлення переможця або радше початку видатної судової тяганини щодо повсюдного перерахунку голосів. Станом на ранок 5 листопада остаточні результати виборів поки що не встановлені у 5 штатах: Джорджії, Північній Кароліні, Неваді, Пенсильванії та Алясці.

Як повідомляє The Associated Press, попередні результати голосування у цих штатах (крім Аляски, де Трамп лідирує 62% на 33%) неймовірно щільні. Кількість неопрацьованих даних дозволяє припускати перемогу будь-якого з кандидатів навіть у Джоржії, де вже опрацювали 98% бюлетенів. Розрив між Джо Байденом та Дональдом Трампом мінімальний:

  • Джорджія (16 виборщиків) – 0,4%
  • Північна Кароліна (15 виборщиків) – 1,4%;
  • Невада (6 виборщиків) – 0,6%;
  • Пенсильванія (20 виборщиків) – 2,6%.

У абсолютний цифрах, різниця між кандидатами у цих штатах становить лише від 7,6 до 167 тисяч голосів.

За даними The Financial Times, Джо Байдену зараз достатньо перемоги у Неваді, де він лідирує за результатами опрацювання 75% даних, для того, аби набрати рівно 270 голосів виборщиків і стати Президентом Сполучених Штатів. Дональд Трамп може сподіватися на переобрання лише у разі перемоги в усіх штатах, включно з Невадою, або якщо принаймні двоє з шести виборщиків Невади вирішать проголосувати неодностайно. Станом на зараз, таким «сепаратним» чином проголосували всього 2 виборщиків з 478 – один із Небраски та один із Мейну.

За попередніми даними опрацювання бюлетенів, Джо Байден перемагає лише у Неваді. У свою чергу, за результатами опитувань виборці Невади, Північної Кароліни та Пенсильванії віддають перевагу Байдену, хоча перевага невелика – від 1,4% до 4,9%. Опитування пророчать перемогу  Дональда Трампа лише у Джордії, але перевага лише у 0,3%. Отож, все ще може трапитися.

Втім, відкритим залишається питання про визнання результатів виборів. Дональд Трамп ще 4 листопада, коли перевага була радше на його боці, заявив, що розглядає можливість звернення до Верховного суду для «застосування закону належним чином», звинувативши демократів у тому, що їхні представники «знаходять» бюлетені о 4 ранку. Отже, якщо результати у вищезгаданих 5 штатах залишаться такими самими і голоси виборщиків розподіляться 270 на 268 на користь Джо Байдена, варто очікувати радикальних дій як від політиків, так і від вулиці.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про особливості проведення виборів Президента США у 2020 році.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде