Мін’юстівську реформу системи примусового виконання рішень назвали імітацією

14:42, 5 ноября 2020
Зрівняння повноважень приватних та державних виконавців за умовами, що виставив регулятор, у найближчі роки не можливе.
Мін’юстівську реформу системи примусового виконання рішень назвали імітацією
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Три законопроекти, у кожному з яких у назві зазначено про «розширення повноважень приватних виконавців», і які Міністерство юстиції Україні винесло 4 листопада на розгляд Уряду, насправді нічого розширювати не збираються. Таку реакцію на законодавчу ініціативу державного регулятора сфери примусового виконання рішень висловила Асоціація приватних виконавців України на своїй офіційній сторінці.

«Міністерство юстиції Україні, на жаль, намагається перехитрити ЄС, імітуючи проведення реформи примусового виконання судових рішень. Надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро опинилось під загрозою!», - вважають в АПВУ.

Там нагадали, що для отримання макрофінансової допомоги Україні потрібно виконати перелік вимог ЄС, серед них – зрівняння повноважень приватних і державних виконавців. Втім, судячи з поданих законопроектів, регулятор виставив нереальні на сьогодні умови.

«У запропонованих регулятором законопроектах йдеться про розширення повноважень приватних виконавців на вимоги до 100 тисяч гривень проти будь-якого боржника, але…. при умові, якщо кількість приватних виконавців сягне 1000 осіб (станом на 04.11.2020 року працює 251 «приватник»). А от про повне  зрівняння мандатів приватних і державних виконавців регулятор пропонує дискутувати не пізніше 1 січня 2024 року.  В законопроектах Мін’юсту жодного слова про полегшення доступу до професії приватного виконавця, перегляду дисциплінарного нагляду та контролю (ці вимоги ЄС відомство Дениса Малюськи чомусь вперто ігнорує)!», - вказують у професійній спільноті приватних виконавців.

АПВУ вимагає від державного регулятора комплексної реформи, а не точкових змін в законодавстві. Там переконані, що алгоритм сучасної європейської реформи примусового виконання судових рішень закріплений у давно підготовленому законопроекті № 3726, до створення якого доклалися як самі виконавці, так і міжнародні експерти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду