Продаж заставного майна: яку схему придумали боржники, щоб зірвати торги

19:45, 5 ноября 2020
Захмарна цінова пропозиція, яку зробив учасник торгів арештованим майном, не обов’язково свідчить, що об’єкт буде вдало проданий.
Продаж заставного майна: яку схему придумали боржники, щоб зірвати торги
fic.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Результати нещодавнього гучного продажу арештованих Державною виконавчою службою двох майнових комплексів птахофабрики у Київській області, які належали відомому бізнесмену Олегу Бахматюку, став черговим свідченням того, до яких схем вдаються колишні власники, щоб зірвати торги своєю колишньою власністю. Про це повідомив генеральний директор Державного підприємства «СЕТАМ» Олександр Мамро, на електронному майданчику якого відбувається реалізація майна боржників у виконавчому провадженні.

Схема приблизно така: у день електронного аукціону всі зареєстровані учасники, які попередньо сплатили гарантійний внесок, приступають до торгів. Спочатку всі роблять ставки, які, як правило, не перевищують кроку аукціону, аж раптом ціна починає активно зростати і стає набагато вищою за ринкову вартість виставленого майна. «Нормальні» учасники припиняють торги. Той, хто дав захмарну ціну стає переможцем.

Так сталося і того разу. По обох лотах на аукціоні зареєструвалося і сплатило гарантійні внески по 4 учасники. Стартова ціна першого майнового комплексу птахофабрики складала 126 млн грн, а другого - 4,97 млн грн. Зростання ціни під час аукціону по першому лоту склало 447% (563 987 891 грн), а по другому - 5 935% (295 028 909 грн).

Переможцями стали ТОВ «КУА «Євротранс-інвест» і ТОВ «ФК «Фінгарант», які, за даними видання «Наші гроші», виявилися пов’язаними з колишнім власником.

Аукціон відбувся 15 жовтня, і за правилами торгів у переможців було 10 робочих днів для того, щоб розрахуватися за лоти. Але цього не сталося.

«У разі якщо належна до сплати сума від переможця електронних торгів не зарахована на рахунок одержувача у десятиденний строк із дня проведення електронних торгів, гарантійний внесок йому не повертається, а переможцем електронних торгів визнається учасник, який запропонував ціну, що була перед ціною, запропонованою переможцем, що не сплатив належної грошової суми за придбане майно, - розповів про наступні наміри Олександр Мамро, і також зазначив, - дуже часто в торгах беруть участь самі боржники, це не заборонено законодавством, і таким чином намагаються зірвати процес торгів».

Внесок за перший майновий комплекс складав 6,30 млн грн, а за другий - 0,25 млн грн. Очевидно, їх втрата не дуже бентежить учасників схеми, адже, вигравши час, вони відразу переходять до судової тяганини.

«Апдейт історії з птахофабрикою: боржник вже звернувся до суду з позовною заявою про визнання недійсними торгів, подавши також заяву про забезпечення позову, тут і гадати не потрібно, - про зупинення торгів», - додав подробиць гендиректор «СЕТАМ».

Нагадаємо, що у січні 2020 року Національний банк України почав процедуру звернення стягнення на майно підконтрольної Олегу Бахматюку «Київської птахофабрики», яке було в заставі НБУ, щоб погасити борг банку Бахматюка «Фінансова ініціатива» за кредитом рефінансування на 2,1 млрд грн. Було відкрито виконавче провадження, а на майнові комплекси птахофабрики Державною виконавчою службою накладено арешт.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей