Мінсоцполітики пропонує зміни до процедури формування та отримання «пакунку малюка»

14:50, 10 ноября 2020
Основна ідея проекту Постанови КМУ – приведення положень актів уряду у відповідність до раніше ухваленого закону.
Мінсоцполітики пропонує зміни до процедури формування та отримання «пакунку малюка»
Фото: ілюстративне з antoninska.gromada.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство соціальної політики вкотре пропонує переглянути процедуру отримання «пакунку малюка». Значним чином, відповідний проєкт постанови КМУ приводить чинні акти уряду у відповідність до положень закону, який у вересні ухвалила Верховна Рада.

Так, до Постанови КМУ №744 від 29.07.2020 року, яка визначає, що «пакунок малюка» видається у грошовому вигляді, пропонується внести ряд змін. Відповідно до цих змін, розмір допомоги відкріпляється від абсолютного показника у 5 тисяч гривень та прикріплюється до розміру прожиткового мінімуму – вартість «пакунка» становитиме не менш 3 мінімумів. Тобто, протягом 2020 року його вартість зросла на 763 гривні.

Крім того, проєкт акта визначає крайній строк виплати «пакунку малюка» у грошовій формі – його зможуть отримати батьки лише тих дітей, які народилися до 23 жовтня (день, коли Президент підписав вищезгаданий законопроєкт). Сім’ям, у яких діти народилися з 24 жовтня по 1 липня 2021 року, будуть отримувати допомогу у натуральній формі. Виняток становлять ситуації, коли батьки не зможуть отримати «пакунок малюка» протягом 30 днів через незалежні від них причини (перебування за кордоном, карантин, ізоляція і т.і.) – у такому випадку родина також отримуватиме грошову компенсацію. З 1 липня 2021 року вид «пакунку» – грошовий чи натуральний – батьки будуть обирати самостійно.

Також зміни стосуються із переліку товарів, які будуть видавати у «пакунку». У Мінсоцполітики пропонують доповнити список дитячих товарів дитячими ходунками і колясками. Разом із тим, урядовці вилучають із постанови товари для породіллі на підставі того, що закон вимагає, щоб у пакунку були винятково дитячі товари. У якості пояснення зазначають, що ці товари отримувач допомоги «може придбати». Таке обґрунтування виглядає дещо дивним, адже всі товари зі списку отримувач гіпотетично може (або не може) придбати.

Разом із тим, проєкт Постанови також містить порядок використання бюджетних коштів на «пакунки малюка», та порядок забезпечення цією допомогою дітей. На додачу, проєкт акта покладає на Міністерство охорони здоров’я обов’язок провести «інформаційно-роз’яснювальну роботу», втім незрозуміло про що саме, для кого та якого масштабу (від соціальної реклами на телебаченні для батьків до офіційного листа очільникам департаментів охорони здоров’я).

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про особливості накопичувальної пенсійної системи від Мінсоцполітики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва