Присвоєння кваліфікаційної категорії педагогічних працівників ЗНЗ: позиція ВС

08:22, 11 ноября 2020
Вчителька хотіла домогтися розгляду питання встановлення кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії».
Присвоєння кваліфікаційної категорії педагогічних працівників ЗНЗ: позиція ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Присвоєння певної кваліфікаційної категорії педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів (спеціаліст, спеціаліст другої категорії, спеціаліст першої категорії і спеціаліст вищої категорії) є дискреційними повноваженнями атестаційної комісії. До такого висновку дійшов  Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду, розглянувши у порядку письмового провадження справу № 274/2468/17 за позовом особи до Управління освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації про зобов’язання розглянути питання встановлення кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії».

Обставини справи

Суди встановили, що жінка працює вчителем початкових класів загальноосвітньої школи, сумлінно та професійно виконує свої обов’язки. Починаючи з 2004 – 2005 навчальних років, директор школи безпідставно не клопотав перед атестаційною комісією про присвоєння їй кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії». Вона неодноразово оскаржувала дії адміністрації школи та атестаційних комісій ІІ та ІІІ рівнів, але їй було підтверджено лише кваліфікаційну категорію «спеціаліст І категорії». Рішенням міськрайонного суду, залишеним без змін постановою апеляційного суду, у задоволенні позовних вимог про зобов’язання розглянути питання встановлення їй кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» та скасування рішення засідань атестаційних комісій управління освіти і науки про підтвердження кваліфікаційної категорії «спеціаліст І категорії» відмовлено.

Верховний Суд погодився із таким висновком судів, зазначивши таке. Частинами першою, другою статті 27 Закону України «Про загальну середню освіту» атестація педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від підпорядкування, типів і форм власності є обов’язковою і здійснюється, як правило, один раз на п’ять років відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти. За результатами атестації педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів визначається відповідність педагогічного працівника займаній посаді, присвоюється кваліфікаційна категорія (спеціаліст, спеціаліст другої категорії, спеціаліст першої категорії і спеціаліст вищої категорії) та може бути присвоєно педагогічне звання (старший учитель, учитель-методист, вихователь-методист, педагог-організатор-методист тощо). Положення про кваліфікаційні категорії та педагогічні звання затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти. Атестація педагогічних працівників проходила у 2005, 2012 та 2017 роках. Згідно з пунктом 4.6 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН України від 6 жовтня 2010 року № 930, кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії» присвоюється працівникам, які відповідають вимогам, встановленим до працівників з кваліфікаційною категорією «спеціаліст першої категорії», та які володіють інноваційними освітніми методиками й технологіями, активно їх використовують та поширюють у професійному середовищі; володіють широким спектром стратегій навчання; вміють продукувати оригінальні, інноваційні ідеї; застосовують нестандартні форми проведення уроку (навчальних занять); активно впроваджують форми та методи організації навчально-виховного процесу, що забезпечує максимальну самостійність навчання учнів; вносять пропозиції щодо вдосконалення навчально-виховного процесу в навчальному закладі. Присвоєння кваліфікаційних категорій за результатами атестації здійснюється послідовно (пункт 4.7 Типового положення). Ураховуючи наведене, атестаційна комісія наділена правом розсуду при вирішенні питання про присвоєння певної кваліфікаційної категорії, тобто наділена дискреційними повноваженнями у вирішенні зазначеного питання. Верховний Суд зауважив, що лише до компетенції атестаційної комісії, рішення якої оскаржуються, належить вирішення питання присвоєння кваліфікаційної категорії.

Встановивши, що чергову атестацію позивача проведено повноважною комісією, рішення атестаційних комісій I-ІІІ рівня про відповідність раніше присвоєній кваліфікації «спеціаліст І категорій» є законними та обґрунтованими, необ’єктивного чи упередженого ставлення атестаційної комісії до позивача судом не встановлено, а позивач не довів незаконність оскаржуваних рішень атестаційної комісії. Суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, дійшов обґрунтованого висновку про відсутність правових підстав для задоволення позову. Відтак Постановою Верховного Суду рішення Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області від 1 квітня 2019 року постанову Житомирського апеляційного суду від 23 вересня 2019 року залишено без змін.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді