Депутати знову хочуть звільнити очільника МОЗу — починають збір підписів

08:20, 12 ноября 2020
Народні депутати хочуть провести позачергове засідання Верховної Ради, аби прийняти Поставу про звернення до КМУ для звільнення Степанова.
Депутати знову хочуть звільнити очільника МОЗу — починають збір підписів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 листопада видалося неймовірно багатим на події для міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Так, у середу на засіданні Кабміну уряд прийняв два важливі «профільні» для Степанова рішення:

  • Про перерозподіл коштів Фонду боротьби з COVID-19 для забезпечення хворих киснем;
  • Про запровадження карантину вихідного дня.

Підстави, які представники МОЗ навели в якості обґрунтування потреби для перерозподілу коштів, і посягання на святе – гроші на будівництво доріг – свідчать про те, що нинішні проблеми у сфері охорони здоров’я значно серйозніші за очікування уряду навесні. А запровадження нових карантинних обмежень, які все більше і більше нагадують весняно-літній локдаун, також дуже викликають питання щодо того, наскільки ефективним було освоєння коштів на боротьбу із коронавірусом та всі заходи із запобігання захворюваності загалом.

Про звільнення очільника МОЗу через «непридатність до виконання посадових обов’язків, некомпетентність та професійну недбалість» активно говорять ще з липня – тоді депутати у Верховній Раді зареєстрували проєкт Постанови ВРУ №3938 – список підписантів цього проєкту розтягнувся на понад 2 сторінки. Після запровадження на засіданні уряду карантину вихідного дня про цю постанову вкотре згадали. Зокрема із критикою такого карантину виступив Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики. Ба більше, навіть депутати зі «Слуги Народу» долучилися до критики.

Народний депутат Ярослав Железняк на своїй сторінці у фейсбуці повідомив, що фракція «Голос» звернулася до Голови Верховної Ради зі зверненням щодо видачі підписного листа для збору підписів на підтримку ініціативи проведення позачергового засідання Ради, аби невідкладно розглянути постанову про звільнення очільника МОЗ із посади.

Поки що не зрозуміло, чи отримає ця постанова достатню кількість голосів депутатів, адже невідомо, чи підтримає його більшість «Слуги Народу». Основним аргументом «проти» може стати славнозвісний кадровий голод. Варто хоча би згадати процес пошуку кандидатур на посаду міністра освіти і науки. Майже 4 місяці тривали спроби знайти відповідну кандидатуру, яку Верховна Рада у підсумку відмовилася призначити – Сергій Шкарлет вже майже 5 місяців очолює МОН у статусі т.в.о.. Масла у вогонь додають умови, у яких доведеться працювати, адже ставити міністром охорони здоров’я у розпал пандемії – серйозне рішення, на яке наважиться на кожен політик.

Втім, переживати через те, що Степанов залишиться без роботи у разі звільнення, теж не варто. Адже 11 листопада міністрові охорони здоров’я приходили не лише погані новини. У середу Одеська обласна територіальна комісія підвела підсумки виборів у регіоні. За даними ТВК Максим Степанов набрав необхідну кількість голосів, аби стати депутатом Одеської облради. Нагадаємо, що до 2019 року Степанов очолював Одеську ОДА, а вже на посаді міністра охорони здоров’я погодився очолити виборчий список «Слуги Народу» до тамтешньої обласної ради.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду