Як саме Рада відтермінує застосування РРО та які зміни до законопроекту погодив Комітет

11:30, 17 ноября 2020
Стало відомо, які зміни до законодавства про застосування РРО депутати рекомендують ухвалити за основу та в цілому.
Як саме Рада відтермінує застосування РРО та  які зміни до законопроекту погодив Комітет
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики під час засідання 16.11.2020 року рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу та в цілому в повторному першому читанні законопроект № 4313 під назвою «Про внесення змін до розділу ХХ «Прикінцеві та перехідні положення» Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг».

 Серед пропозицій до законопроекту депутати виділили наступні.

1) перенесення до 01.01.2022 року введення положень щодо обов’язкового застосування РРО суб’єктами господарювання, які мали застосовувати їх з 01.01.2021 (крим тих, хто здійснює «ризиковані» види діяльності);

2) перенесення до 01.01.2022 року введення положень щодо застосування РРО суб’єктами господарювання, які мали застосовувати їх з 01.04.2021;

3) перенесення до 01.01.2022 запровадження спеціального порядку розгляду скарг покупців та компенсації частини штрафних санкцій «кешбек»;

4) суб’єкти господарювання, які не мають обов’язку застосовувати РРО, але добровільно його встановили, можуть претендувати на державну допомогу;

5) збільшений розмір загальної площі, дозволеної для надання в оренду на прощеній системі оподаткування;

6) розширений перелік побутових послуг населенню, які надаються платниками єдиного податку;

7) пом’якшена відповідальність за порушення порядку застосування РРО; збільшений ліміт залишку в касі, від деяких штрафів підприємців звільнили.

Але єдності з цих питань у депутатів явно немає. Так, під час засідання Комітету депутати палко сперечалися щодо положень законопроекту, дійшло навіть до звинувачень у маніпуляціях. Крім того, Голова Комітету Данило Гетманцев відмовився ставити на голосування альтернативні варіанти законопроекту, які запропонували нардепи Ігор Палиця та Андрій Ніколаєнко.

Крім того, нардеп від фракції «Слуга народу» оприлюднив у соцмережах допис, в якому висловив свою незгоду із законопроектом.

На думку депутата внаслідок ухвалення законопроекту неминучі перевірки підприємців податковою, а сама податкова фактично перетвориться на БТІ.

Нагадаємо, що законопроект № 4313 був внесений Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим і мова в ньому йде про перенесення термінів застосування касових апаратів.

Метою вказаного законопроекту є перенесення норм щодо обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО суб’єктами господарювання при здійсненні розрахункових операцій, а також спеціального порядку розгляду скарг покупців «кешбек» до 01.01.2020 року.

 Проте 04.11.2020 Верховна Рада провалила голосування за законопроект. За його ухвалення голосували майже всі парламентські фракції, крім фракції «Слуга народу», яка дала лише 152 голоси «за». Таким чином, законопроект підтримали 212 нардепів замість необхідних 226. Причиною цього стала відсутність частини депутатів від «Слуги народу» в сесійній залі, а деякі просто не голосували.

Відсутні були, у тому числі, депутати Гетманцев, Третьякова, Качура, Тарасенко, Підласа, Корявченков («Юзік»), Аллахвердієва, Стефанчук та інші.

Після провального голосування депутати вирішили повернутися до законопроекту пізніше, тому відправили його на повторне перше читання, тобто повернули його в Комітет Гетманцева. За це рішення голоси вже знайшлися, проте «Слуга народу» знову таки голосувала не в повному складі.

Пізніше Гетманцев від імені споживачів, пенсіонерів та бізнесу подякував депутатам, які провалили голосування.

Раніше Комітет Гетманцева у беззвучному режимі рекомендував Раді запровадити податок на Facebook та Google.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва