Скандальне відтермінування РРО: депутати пересварилися під час обговорення законопроекту

18:15, 16 ноября 2020
Комітет рекомендував Раді ухвалити законопроект Разумкова про відтермінування застосування РРО.
Скандальне відтермінування РРО: депутати пересварилися під час обговорення законопроекту
propertytimes.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики під час засідання 16.1.2020 року рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу та в цілому в повторному першому читанні законопроект № 4313 під назвою «Про внесення змін до розділу ХХ «Прикінцеві та перехідні положення» Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг».

Крім того, в Комітет надійшли інші варіанти законопроекту, які запропонували нардеп Ігор Палиця та Андрій Ніколаєнко.

Під час обговорення обох законопроектів Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що підприємці на ринках не зобов’язані встановлювати РРО крім тих, що продають ризиковані категорії товарів. До них Гетманцев відносить електроніку, ліки, ювелірку. Гетманцев нагадав, що РРО на електроніку та ліки запроваджено за часів каденції минулого парламенту (тобто каміння прилетіло в город ексголови Комітету Ніни Южаніної). До речі, це рішення він вважає дуже правильним.

«Базар ми не фіскалізуємо, якщо мова йде не про ризиковані категорії», - ще раз нагадав Гетманцев.

Нардеп Ніна Южаніна декілька разів звинуватила Гетманцева в маніпуляціях та закликала не голосувати за законопроект № 4313. На її думку, цей законопроект дублює інший законопроект № 2645-д (Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами - платниками єдиного податку). Але стосовно останнього Комітет остаточного рішення не має. Щодо законопроекту 4313 Ніна Южаніна зазначила, що цей документ не стосується тих, у кого обсяги доходу перевищують один мільйон гривень і тих, хто здійснює ризиковані види діяльності.

Щодо введення норми про фіскалізацію електроники, Ніна Южаніна зазначила, що ця норма не дала результатів і тому вона виступає за її скасування.

Врешті-решт вона запропонувала проголосувати за ту редакцію, яку надав Ігор Палиця.

Нардепу Галині Васильченко не сподобалося, що Кабмін отримає право розширювати перелік ризикованих груп. При цьому, якщо виходити із слів депутата, невідомо, хто і як встановлював ці ризикові групи.

Крім того, Гетманцеву нагадали, що не всі мають смартфони, а також про необхідність спочатку подолати корупцію у правоохоронних органах та податковій.

Риторичне питання Гетманцеву задала Ніна Южаніна про те, що є ринком. Вона нагадала, що торгові точки на базарах не мають статусу ринку. Це не ринок, на них послаблення не поширюються. Закону про ринки в Україні не існує.

Проте Гетманцев зауважив, що ринок - це юридична категорія. Тобто юридична особа, яка створюється органами місцевого самоврядування, з землею та павільйонами.

Врешті-решт депутати підтримали законопроект більшістю голосів, запропонувавши Раді ухвалити його в сесійній залі.

Інші законопроекти Гетманцев відмовився ставити на голосування в Комітеті, пояснивши це тим, що один законопроект депутати вже підтримали, а інші суперечать йому.

Нагадаємо, що законопроект № 4313 був внесений Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим і в ньому йдеться про перенесення термінів застосування касових апаратів.

Метою вказаного законопроекту є перенесення норм щодо обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО суб’єктами господарювання при здійсненні розрахункових операцій, а також спеціального порядку розгляду скарг покупців «кешбек» до 01.01.2020 року.

Проте 04.11.2020 Верховна Рада провалила голосування за законопроект. За його ухвалення голосували майже всі парламентські фракції, крім фракції «Слуга народу», яка дала лише 152 голоси «за». Таким чином, законопроект підтримали 212 нардепів замість необхідних 226. Причиною цього стала відсутність частини депутатів від «Слуги народу» в сесійній залі, а деякі просто не голосували.

Відсутні були, у тому числі, депутати Гетманцев, Третьякова, Качура, Тарасенко, Підласа, Корявченков («Юзік»), Аллахвердієва, Стефанчук та інші.

Після провального голосування депутати вирішили повернутися до законопроекту пізніше, тому відправили його на повторне перше читання, тобто повернули його в Комітет Гетманцева. За це рішення голоси вже знайшлися, проте «Слуга народу» знову таки голосувала не в повному складі.

Пізніше Гетманцев від імені споживачів, пенсіонерів та бізнесу подякував депутатам, які провалили голосування.

Гетманцев також відзначився таким:

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду