Мінсоцполітики пропонує змінити закон про соціальний захист чорнобильців

11:50, 23 ноября 2020
Більшу частину займають суто технічні правки, які мають узгодити норми із законодавством, але він містить і практично важливі зміни.
Мінсоцполітики пропонує змінити закон про соціальний захист чорнобильців
Джерело фото: volodymyrets.city
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство соціальної політики пропонує внести ряд змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Урядовці зазначають, що потреба ухвалення їхнього законопроєкту має два виміри:

  • Приведення норм закону у відповідність до інших нормативно-правових актів;
  • Посилення соціального захисту окремих категорій громадян, соціальні гарантії яких регулює цей закон.

Основна частина пропонованих правок має суто редакційну мету. Так, наприклад, у значній частині положень передбачається заміну слова «неповнолітні діти» на просто «діти» для приведення у відповідність із нормами Сімейного кодексу. На самому початку Мінсоцполітики пропонує повернути до закону статтю 2, яка визначає категорії радіоактивно забруднених зон у ЧЗВ. Відповідне положення депутати виключили із закону у 2014 році. Зараз урядовці пропонують повернути її з однією суттєвою відмінністю – зі статті виключається повний перелік зон із посиланням на відповідне положення закону «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Втім, є законопроєкти і більш змістовні зміни.

Зокрема, у міністерстві пропонують «закрити» прогалину, яка стосується порядку видачі посвідчень людям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Так, у чинній редакції закону міститься норма, що Кабмін встановлює Порядок визначення категорій таких громадян. У свою чергу, встановлення порядку видачі їм посвідчень не врегульоване. А тому у Мінсоцполітики пропонують встановити, що цим також займається уряд. Крім того, пропонується поширити таке регулювання і на громадян, які постраждали від інших ядерних аварій чи від військових навчань з ядерною зброєю.

Також змінам підлягають і особливості надання пільг щодо забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Так, із закону пропонують виключити норму, яка визначає, що держава надає грошову допомогу для компенсації вартості путівок лише до тих установ, які продають путівки безготівковим способом. У сфері санаторного лікування також є «розширення» повноважень Кабміну. Мінсоцполітики пропонує, щоб уряд визначав середню вартість путівки та розмір компенсації за її неотримання – зараз це передбачається у законі про державний бюджет на відповідний рік.

Зазначене на початку посилення соціального захисту буде також стосуватися особливостей санаторно-курортного лікування. Посилити пропонується захист осіб з інвалідністю І групи та дітей, які постраждали від ядерних катастроф. Законопроєкт передбачає, що з ними до санаторію може відправитися супроводжуюча особа чи один з батьків відповідно. Супроводжуючі та батьки не матимуть права на лікування у таких закладах, а будуть їхати туди для полегшення побуту свого супутника та розвантаження персоналу санаторію.

Разом з тим, урядовці пропонують змінити особливості забезпечення дітей, права яких захищає цей закон, безкоштовним харчуванням. Автори зазначають, що через специфіку організації безкоштовного харчування, воно часто є неефективним або невиправдано довгим. А тому пропонують передбачити, що замість харчування їм буде виплачуватися грошова компенсація, розмір та порядок контролю за належним використання якої буде встановлювати Кабінет Міністрів.

Ну і завершальною частиною є приведення статті 60 закону у відповідність до рішення Конституційного Суду № 6-р/2018. Тоді КСУ постановив, що особи, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, мають право одночасно отримувати пільги за цим статусом і за іншими, а обмеження цього права є неконституційним. Пропонована урядовцями редакція є копією того, як виклав цю статтю у своєму рішенні Конституційний Суд.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про інші пропозиції змін соціального захисту чорнобильців від Міністерства соціальної політики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки