Як малозабезпечені сім’ї будуть отримувати допомогу на ведення бізнесу від Мінсоцполітики

11:58, 1 декабря 2020
Для отримання допомоги потенційним підприємцям необхідно відповідати ряду вимог, а також бути готовими повернути отримані кошти через 3 роки.
Як малозабезпечені сім’ї будуть отримувати допомогу на ведення бізнесу від Мінсоцполітики
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство соціальної політики опублікувало проект Порядку надання допомоги на здобуття економічної самостійности малозабезпечених сімей. Судячи з усього, українські урядовці згадали китайську народну мудрість, яка говорить: «Дай людині рибу, і ти нагодуєш її лише раз. Навчи її ловити рибу, і вона буде годуватися нею все життя». Або ж це просто чергова потуга скоротити кількість та розмір соціальних виплат, які вже складають найбільшу статтю видатків Державного бюджету України.

Отже, за планом урядовців вищезгаданий Порядок буде регулювати умови та розмір фінансової допомоги для здобуття економічної самостійности, умови її повернення та механізм використання. На самому початку документа визначається максимальний розмір такої фінансової допомоги – 15 мінімальних зарплат (90 тисяч гривень з 1 січня 2021 року). Отримувати допомогу зможуть особи працездатного віку, які не працюють і отримують соцвиплати для малозабезпечених сімей.

Органи соціального захисту будуть самостійно аналізувати перелік отримувачів допомоги малозабезпеченим сім’ям та виявляти людей, які підходять під вимоги. Цих людей вони будуть інформувати про можливість отримати до 90 тисяч гривень для відкриття власної справи. Якщо потенційного отримувача допомоги така можливість зацікавила, його перенаправляють до центру зайнятості. Там люди зможуть отримати різноманітні консультації щодо ведення підприємницької діяльності. Далі необхідно розробити бізнес-план, відносно якого центр зайнятості готує рекомендації щодо виплати фінансової допомоги та передає їх до управління соціального захисту.

Після цього до того ж управління людина подає:

  • Заяви встановленого зразка;
  • Свій бізнес-план;
  • Довідку про наявність чи відсутність судимості (допомогу можна отримати навіть за наявності незнятої судимості).

Втім, фінансова допомога не надається автоматично після подачі відповідних документів – остаточне рішення буде ухвалювати спеціальна комісія, до складу якої входитимуть представники центру зайнятості, органів соціального захисту, податкової, організацій роботодавців і профспілок. Пошукач фінансової допомоги має право бути присутнім на засіданні комісії, про дату і час засідання якої його мають поінформувати у встановлений термін.

Протягом 30 днів після ухвалення рішення про надання фінансової допомоги отримувач повинен зареєструвати ФОП чи юридичну особу, інакше право на отримання допомоги втрачається. Далі разом із представниками центру зайнятості підприємець здійснює підбір працівників з числа зареєстрованих у центрі безробітних. У разі відкриття юридичної особи підприємець зобов’язаний працевлаштувати щонайменше 2 осіб із малозабезпечених сімей на строк від 2 років. Фінансова допомога надається шляхом безготівкової оплати витрат на закупівлю обладнання та матеріалів за заявою-дорученням.

Крім того, урядовці пропонують, щоб ця фінансова допомога не була безповоротною – підприємець зобов’язаний повернути її не пізніше ніж через 3 роки та 30 днів з моменту отримання. Втім, сума коштів, яку необхідно повернути, зменшується на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Галина Третьякова поставила під сумнів, що ФОПи платять принаймні 8000 грн податків на рік.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді