Від чого залежить вирішення питання про зняття особи з реєстрації місця проживання

17:50, 2 декабря 2020
Зняття особи з реєстрації місця проживання: позиція Верховного Суду.
Від чого залежить вирішення питання про зняття особи з реєстрації місця проживання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 303/2972/19 та встановив, що вирішення питання про зняття особи з реєстрації місця проживання залежить, зокрема від вирішення питання про позбавлення її права користування житлом, в якому її зареєстровано або виселення із цього житла, однак такі вимоги у розглядуваній справі не заявлялись та не вирішувались, а тому у задоволенні вимог про зняття особи з реєстрації слід відмовити.

Обставини справи

У травні 2019 року акціонерне товариство «У» звернулося до суду із позовом до особи_1, особи_2, особи_3, особи_4, законних представників малолітньої особи про зняття з реєстраційного обліку.

Позовні вимоги мотивовані тим, що між відкритим акціонерним товариством «У», яке надалі змінило своє найменування на АТ «У», та особою_3 укладені кредитні договори, відповідно до яких позивач надав йому кредит в загальному розмірі 195 065 доларів США. У цей же день з метою забезпечення виконання зобов’язань за вказаними кредитними договорами між банком та особою_3 укладений договір іпотеки, предметом якого є домоволодіння та земельна ділянка.

З матеріалів справи відомо, що рішенням Мукачівського міськрайонного суду звернуто стягнення на предмет іпотеки шляхом проведення прилюдних торгів за початковою ціною. Зазначене рішення суду набрало законної сили та пред’явлене до виконання. Під час виконавчого провадження було встановлено, що за адресою, разом з особою_3 зареєстрована малолітня дитина, а також особа_1, особа_4, особа_2.

Позивач зазначав, що на момент передачі в іпотеку вказаного нерухомого майна, крім особи_3 та особи_4, інші не були зареєстровані у вказаному домоволодінні. Отже, реєстрація місця проживання відповідачів відбулась після передачі в іпотеку нерухомого майна, чим було грубо порушено умови договору іпотеки.

Посилаючись на зазначені обставини, позивач, з урахуванням заяв про уточнення позовних вимог, просив суд зняти особу_1, особу_2, особу_5 з реєстраційного обліку.

Рішенням Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області у задоволенні позову відмолено.

Відмовляючи у задоволенні позову суд виходив, зокрема із того, що вирішення питання про зняття з реєстраційного обліку вирішується не судом, а відповідними органами реєстрації, в тому числі на підставі рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Постановою Закарпатського апеляційного рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Висновок Верховного Суду

ВС зазначив, що відповідно до статті 1 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» реєстрація - це внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Відповідно до абзацу 2 частини першої статті 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі, зокрема судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Отже, вирішення питання про зняття особи_1, особи_2  та особи_5 з реєстрації місця проживання, залежить, зокрема від вирішення питання про позбавлення їх права користування житлом, в якому вони зареєстровані або виселення із цього житла. Однак такі вимоги у розглядуваній справі не заявлялись та не вирішувались. Таким чином, суди дійшли обґрунтованого висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої та апеляційної інтонації – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд роз’яснив, коли допускається переселення громадян з гуртожитків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді