Навіть під час пандемії Конституцію не можна відкладати у бік і забувати — Верховний суд США

15:47, 8 декабря 2020
ВС США розглянув справу про правомірність обмеження релігійних обрядів у зв’язку із пандемією.
Навіть під час пандемії Конституцію не можна відкладати у бік і забувати — Верховний суд США
Джерело фото: ukrinform.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Навесні у штаті Нью-Йорк відбулося різке збільшення кількості захворювань на коронавірус із піковим показником у понад 12 тисяч нових випадків на добу. Втім, наприкінці квітня динаміка почала спадати, і вже на початку літа щодня виявляли лише 500-700 нових хворих. Проте з настанням осені все почало змінюватися – наприкінці вересня щоденні показники знову перевищили 1000, а на початку грудня було знову подолано 10000 захворювань щодня.

У якості реакції на це зростання захворюваності губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо 6 жовтня видав указ №202.68, яким запроваджував на території штату додаткові карантинні обмеження. Обмеження у різних місцевостях штату були різними – залежно від кількості хворих визначався колір зони, який і визначав перелік та силу обмежень, які застосовувалися у цій місцевості.

Унаслідок набрання чинності цим указом до Верховного суду США звернулися представники двох релігійних організацій: Римо-католицької єпархії Брукліна та Agudath Israel of America (організація ортодоксальних юдеїв). Вони зверталися до Суду окремо, але їхні заяви було вирішено об’єднати через подібність їхнього змісту.

Позиція заявників

Отже, ці дві організації звернулися до Верховного суду, адже вважали неправомірними і несправедливими встановлені губернатором обмеження. Так, у червоних зонах штату релігійні служби дозволялося відвідувати не більш як 10 особам, у помаранчевих – не більше 25. Обмеження у цих зонах були абсолютними і однаковими як для будівлі на 10 вірян, так і для будівлі, де могли розташуватися понад 1000 прихожан. Винятком була жовта зона, де дозволялося до 50% наповнення церкви/синагоги/мечеті/ і т.ін.

Заявники зазначали, що указ накладав на молитовні будинки більш жорсткі обмеження, аніж на інші установи. При тому, що навіть до цього обидві організації самостійно обмежували кількість присутніх на службах до 25% і 33% та не мали жодного спалаху захворюваності.

Крім того, у своїй заяві юдаїсти стверджували, що губернатор не лише накладав на релігійні організації непропорційні обмеження. На їх думку, він цілеспрямовано змінював межі червоних та помаранчевих зон таким чином, щоб до них гарантовано входили території, де компактно проживали ортодоксальні юдеї.

Позиція Верховного суду США

У своєму рішенні Суд перш за все зазначив, що заявники надали сильні доводи того, що оскаржувані обмеження порушували принцип «мінімальної вимоги нейтральності» щодо релігії. Зокрема, через те, що на молитовні будинки накладали значно жорсткіші обмеження: «У червоних зонах, у той час як синагога чи церква не може впустити більше 10 людей, установи, визначені як «важливі», можуть впускати стільки людей, скільки забажають». При цьому перелік «важливих» установ включав у себе акупунктурні заклади, табори, гаражі та інше. Приблизно така сама ситуація склалася і у жовтих зонах, де навіть не «важливі» установи самі вирішували, скільки людей впускати, а на церкви поширювалося обов’язкове обмеження у 25 людей.

Дискримінаційність обмежень, на думку ВС, підтверджували і виступи самого губернатора. Він заявляв, що заводи і школи були одним із чинників поширення COVID-19 у штаті, але на них не діяли майже жодні обмеження навіть у червоній зоні. У свою чергу, на службу допускалися лише 10 чи 25 людей, попри відсутність спалахів захворювань. Більше того, навіть федеральний суд першої інстанції встановив, що Римо-католицька єпархія Брукліна самостійно впроваджувала різноманітні обмежувальні заходи ще до того, як цього починала вимагати влада штату.

Крім того, Суд дійшов висновку, що існували можливості запровадження обмежень для релігійних установ, які мінімізували ризик захворювання, але не так сильно обмежували права громадян. Так, ВС припустив, що доречним заходом була б прив’язка кількості вірян до максимальної місткості церкви: «Важко повірити, що запустивши більше 10 людей у церкву на 1000 місць чи синагогу на 400, можна створити більш серйозну загрозу для здоров’я, аніж [створюють] багато інших активностей, які дозволені штатом».

У зв’язку з цим ВС виснував, що запровадження цих обмежень  несе непоправну шкоду правам заявників. Зокрема, Суд послався на своє рішення 1976 року, у якому зазначив, що «втрата свобод, передбачених Першою поправкою [до Конституції] (забороняє обмежувати свободу релігії, слова, преси, зборів та право звертатися до уряду – прим.), навіть на малий відтинок часу, безперечно становить непоправну шкоду», та продовжив, що обмеження у 10 чи 25 людей обмежують права тих, хто не зможе брати участі у релігійних заходах. Крім цього, Суд наголосив на важливості особистої присутності вірян під час католицьких та юдаїстських обрядів.

Разом з тим, на думку Верховного суду, задоволення вимог заявників не завдасть шкоди суспільним інтересам у зв’язку з тим, що сторони не надали доказів того, що релігійні обряди стали осередком спалахів захворювання.

«Члени цього Суду не експерти у сфері громадського здоров’я, і ми маємо поважати судження тих, хто має експертизу і відповідальність у цій галузі. Але навіть під час пандемії Конституцію не можна відкладати у бік і забувати. Оскаржувані обмеження, які ефективно перешкоджають багатьом бути присутніми під час релігійних обрядів, б’ють у самісіньке серце гарантій свободи релігії, [передбачених у] Першій поправці».

Суд відкинув доводи про те, що на сьогодні «карантинне зонування» змінилося і заявники можуть здійснювати свої права більш вільно. ВС послався на те, що зонування може змінитися знову і без скасування оскаржуваних обмежень проблема постане знову:  «Заявники надали необхідні докази для задоволення вимог, і немає жодних підстав для них і надалі ризикувати в подальшому постраждати від непоправної шкоди у випадку чергової [зміни зонування]».

Голосуванням 5 на 4 судді вирішили скасувати указ №202.68 у частині обмеження кількості присутніх на релігійних обрядах у червоних та помаранчевих зонах.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що представники Республіканської партії подали термінову заяву до Верховного суду США, вимагаючи визнати незаконними понад третину голосів виборців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду