Рада може розширити повноваження Антимонопольного комітету - законопроект

14:48, 16 декабря 2020
У проекті до другого читання передбачається створення нових посад у структурі Комітету, а також позбавлення Президента ряду повноважень.
Рада може розширити повноваження Антимонопольного комітету - законопроект
Джерело фото: ukrinform
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 грудня Верховна Рада повторно розглядатиме у другому читанні законопроект №3132 Роксолани Підласи, доопрацьований депутатами. Законопроект передбачає внесення змін до закону «Про Антимонопольний комітет України» та ряду інших законів. Основна ідея проекту – надання АМКУ функцій органу оскарження у сфері публічних закупівель.

Для забезпечення діяльності Комітету у цьому напрямку у його складі будуть працювати уповноважені з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель – їх у складі АМКУ буде до 10 людей. Призначати уповноважених на посади буде Голова Антимонопольного комітету за результатами конкурсу на 7 років не більш аніж на два строки підряд. Порядок проведення цього конкурсу і призначення на посаду визначатиме сам Комітет. На уповноважених поширюватимуться вимоги і обмеження, встановлені законодавством про запобігання корупції, але не вимоги закону «Про державну службу».

Кандидати на посаду уповноваженого повинні відповідати наступним вимогам:

  • Мати громадянство України;
  • Мати вищу юридичну, економічну чи технічну освіту ступеня магістра чи спеціаліста;
  • Мати щонайменше 5 років стажу за фахом протягом останніх 10 років;
  • Вільно володіти державною мовою.

У разі надходження відповідних скарг АМКУ буде утворювати спеціалізовану комісію чи комісії у складі 3 уповноважених. Уповноважений не зможе брати участь у розгляді скарг, якщо він пов’язаний із суб’єктом оскарження чи стороною, яка цю скаргу подала. У такому випадку Голова АМКУ тимчасово заміняє уповноваженого на іншого або передає розгляд скарги іншій комісії.

Працюватимуть комісії у форматі засідань, регламент яких буде також затверджувати Комітет. Рішення щодо скарг будуть ухвалювати більшістю голосів присутніх членів комісії. При цьому варіанту «утриматися» не буде – кожен уповноважений повинен буде голосувати або за, або проти пропонованого рішення.

Сферою діяльності уповноважених буде лише вирішення спорів у сфері публічних закупівель. Тобто, до іншої діяльності комітету вони залучатися не будуть. Отже, якщо скарг не надходитиме, то і роботи в уповноважених теж не буде. Разом з тим, у законопроекті передбачається, що рівень оплати праці уповноважених встановлюється на рівні окладу першого заступника міністра, тобто 4,5 середньої зарплати. Виходячи з інформації з порталу Мінфін, середня зарплата в Україні за жовтень становила близько 12 тисяч гривень. Отже, лише оклад уповноважених буде становити 54 тисячі. Також не забуваймо про премії, а також те, що з 1 січня в Україні виросте мінімальна зарплата, що вплине на розмір середньої зарплати і, відповідно, на розмір зарплати посадовців.

Крім всього, що стосується діяльності уповноважених та комісій за їх участі, законопроект містить також ряд інших аспектів діяльності Комітету. Так, імовірніше за все, у руслі рішення КСУ про неконституційність повноважень Президента призначати Директора НАБУ, проект пропонує забрати у Президента ряд повноважень щодо АМКУ. Наприклад, пропонується, щоб Голова Комітету заявляв про звільнення парламенту, а також передати Комітету повноваження щодо затвердження Положення про службові посвідчення АМКУ.

Ще одна важлива зміна стосується процесу звільнення Голови Комітету. Зараз його можна звільнити «у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду стосовно такої особи за вчинення кримінального правопорушення». Натомість пропонується визначити, що Голову АМКУ можна буде звільнити «у разі вчинення ним злочину». Таке формулювання зводить підстави звільнення винятково до злочинів і залишає вчинення кримінального проступку сумісним із обійманням цієї посади.

Іще одну важливу заувагу до змісту законопроекту висловило ГНЕУ. Головне управління зазначило, що «передбачені проектом новели у частині утворення Комісії (Комісій) з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель не узгоджуються з приписами Закону України «Про публічні закупівлі», внесення змін до яких у проекті не пропонується». Це зауваження ГНЕУ висловило до законопроекту іще до його розгляду у першому читанні. Втім, до цього часу законодавці цей недолік не усунули.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада готується голосувати за раніше ветований Зеленським закон, що перетворює ЄСІТС на ЄСІКС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси