Хто може отримати пільговий кредит на освіту: деталі

18:35, 22 декабря 2020
Порядок визначає процедуру пільгового кредитування для здобуття професійної, фахової передвищої та вищої освіти
Хто може отримати пільговий кредит на освіту: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державний і місцевий бюджети будуть надавати пільгові кредити на освіту. Про це йдеться у Постанові Кабінету міністрів України № 1259 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2016 р. № 975 та від 29 серпня 2018 р. № 673».

Порядок визначає процедуру пільгового кредитування для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти особами, які зараховані на навчання за рахунок коштів фізичних (юридичних) осіб до закладів освіти та отримали пільговий кредит для здобуття освіти на підставі відповідної угоди.

Передбачено, що заклади освіти (ЗО) щороку до 1 квітня визначають обсяг коштів, необхідний для навчання одного одержувача кредиту протягом наступного року навчання. Обсяг коштів затверджується щороку до 1 травня для:

закладів вищої освіти (ЗВО) державної форми власності — центральним органом виконавчої влади, до сфери управління якого належать такі заклади;

ЗВО приватної форми власності — Міністерством освіти  і науки України (МОН);

закладів професійної (професійно-технічної) освіти державної та комунальної форми власності, закладів фахової передвищої освіти державної форми власності, що мають статус окремої юридичної особи і фінансуються з обласних бюджетів або бюджету м. Києва, а також закладів фахової передвищої та вищої освіти комунальної форми власності — обласними, Київською міською держадміністраціями.

Інформація стосовно обсягу коштів, які ЗВО державної форми власності планує надати як пільгове кредитування у поточному бюджетному періоді та планованої кількості одержувачів кредиту в розрізі освітньо-професійних програм, рівнів освіти та років навчання подається щороку до 1 травня таким закладом центральному органу виконавчої влади, до сфери управління якого він належить.

Приймальна комісія закладу освіти на підставі письмової заяви вступника, за результатами складення вступних випробувань приймає рішення щодо його зарахування до закладу освіти з оплатою навчання за рахунок пільгового кредитування. Пільговий кредит здобувачам освіти надається тільки один раз.

Реєстр одержувачів пільгового кредиту затверджується керівником закладу освіти на навчальний рік.

Заклади освіти протягом 15 робочих днів після затвердження реєстру одержувачів кредиту подають до органу, що довів закладу освіти бюджетні асигнування, інформацію щодо одержувачів кредиту.

У разі наявності однакових підстав переваги під час прийняття рішення щодо пільгового кредитування мають такі категорії осіб:

1) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа, а також особи, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків;

2) діти з інвалідністю, особи з інвалідністю I—III групи;

3) діти із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», або багатодітних сімей, особи, які до досягнення 18 років були віднесені до дітей з малозабезпечених або багатодітних сімей;

4) особи, визнані учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни, постраждалими учасниками Революції Гідності відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

5) діти осіб, визнаних учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни, постраждалими учасниками Революції Гідності, та особи, які до досягнення 18 років були віднесені до таких дітей;

6) діти, один з батьків яких загинув у районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони тощо;

7) діти осіб, які загинули або померли внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності;

8) діти, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення;

9) діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи;

10) вступники та здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, які вступають або навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі.

Пільговий кредит повертається із сплатою 3%  річних суми заборгованості за кредитом протягом 15 років, починаючи з 12 місяця після здобуття одержувачем кредиту, до державного або місцевого бюджету з виплатою щороку однієї п’ятнадцятої частини загальної суми одержаного кредиту та відсотків за користування ним.

Одержувачі кредиту з числа осіб з інвалідністю I групи звільняються від сплати кредиту та відсотків за користування ним.

Особа, яка має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом. Одержувач кредиту, який має двох дітей, сплачує 75 відсотків суми заборгованості за кредитом, а особа, яка має трьох і більше дітей, ― 50 відсотків.

Одержувач кредиту має право повернути кредит раніше встановленого в угоді строку. Кредит та відсотки за користування ним не повертаються в разі смерті одержувача кредиту або встановлення йому інвалідності I групи на момент виплати.

Одержувач кредиту, який після закінчення закладу освіти працював безперервно за фахом не менше ніж п’ять років за основним місцем роботи у державному або комунальному закладі чи установі, що розташовані у сільській місцевості, кредит та відсотки за користування ним не повертає, що підтверджується щороку на момент оплати довідкою з місця роботи.

Строк повернення кредиту продовжується на підставі змін, внесених до угоди, на період:

призову одержувача кредиту на строкову військову службу або військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період;

перебування одержувача кредиту у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

перебування одержувача кредиту в академічній відпустці, наданій в установленому законодавством порядку;

вступу одержувача кредиту до закладу освіти, наукової установи для здобуття вищого рівня освіти або до аспірантури (ад’юнктури, асистентури-стажування).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва